Hotărârea de Guvern nr. 782/2020, stabilite pe lângă prelungirea stării de alertă și regulile sanitare ce vor trebui respectate în ziua votului pentru alegerile locale din 27 septembrie.

Potrivit documentului, în condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, se stabilesc mai multe măsuri și acțiuni obligatorii.

Printre primele măsuri se numără purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către candidații și echipele de campanie în timpul acțiunilor aferente campaniei electorale.

Participanții la procesul electoral trebuie să poarte mască pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot.

De asemenea este necesară asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral şi dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.

Autorităţile locale trebuie să afişezeîn locuri vizibile regulile de protecție individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secției de votare și în localul de vot;

Este necesară stabilirea unor circuite separate de intrare și de ieșire în sediul secției de votare și în localul de vot, precum și marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare dar şi locurilor de staționare în sediul secției de votare pentru a se menţine distanța fizică de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.

Autotităţile locale trebuie să asigure amplasarea în sediul secției de votare și în localul de vot, a flacoanelor cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini dar şi a a personalului tehnic care va măsura temperatura participanților la procesul electoral.

Numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15, iar accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători.

De asemenea, se vor lua măsuri pentru a se limita, pe cât posibil, interacțiunea votanților cu membrii biroului electoral,

Persoanele infectate cu coronavirus sau pentru cele carantinate, posibilitatea exercitării dreptului la vot se va face cu ajutorul urnei speciale.

În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, la unitățile sanitare non-COVID, la unitățile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă.

Echipa care transportă urna specială se va deplasa la unitățile sanitare COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători amintiţi de mai sus.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here