Legea pentru vânzarea terenurilor agricole, în forma adoptată de Parlament anul trecut, intră de astăzi, luni – 1 februarie, în vigoare, după ce Guvernul a aprobat printr-o Ordonanță de Urgență trecerea la noile reguli după 31 ianuarie.

Legea nr. 175/2020 care modifică Legea nr. 17/2014 a intrat în vigoare pe 13 ianuarie, dar apoi, pe 23 noiembrie, Guvernul a adoptat OUG ca vechile reguli de vânzare a suprafețelor agricole să rămână și ele valabile până pe 31 ianuarie – OUG nr. 203/2020. De la 1 februarie, noua legislație este valabilă, astfel că orice tranzacție cu terenuri trebuie să se supună noilor reguli.

Intrarea în vigoare a noii legi va avea loc fără Normele de aplicare, întrucât Ministerul Agriculturii nu le-a întocmit. La sfârșitul lunii noiembrie 2020, MADR a publicat în dezbatere publică un ordin care conținea normele metodologice pentru noua lege a vânzării terenurilor, însă actul normativ nu a fost publicat până în prezent în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Principala modificare prevăzută de legea vânzării terenurilor agricole este că prevede mai mulți preemptori – în loc de 4, cum era legislația anterioară, vor fi 7 clase de preemptori, în următoarea ordine:

  • coproprietarii, rudele de gradul I, soții, rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv, (2)proprietarii investițiilor agricole pentru culturile de pomi, viță-de-vie, hamei, irigații exclusiv private și/sau arendașii care sunt de cel puțin 5 ani în România, (3) proprietarii și/sau arendașii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării, prioritar cu cel mai mare hotar comun / tânăr fermier / din aceeași unitate administrativ-teritorială (4) tinerii fermieri (de până la 40 de ani), cu domiciliul sau reședința în România de cel puțin 1 an, prioritar care desfășoară activități de zootehnie (5) Academia de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Șișești» și unitățile de cercetare- dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare, (6) persoane fizice cu domiciliul/reședința situat/situată în unitățile administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau în unitățile administrativ-teritoriale vecine, (7) statul român, prin Agenția Domeniilor Statului.

Cele mai importante modificări legislative au fost detaliate de Legestart aici.

 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here