17 Februarie, 2020

Reguli noi pentru persoanele conduse la secția de poliție. Legea polițiștilor, raport favorabil în comisii

Legea inițiată de ministrul de interne, care prevede ca polițiștii să poată amenda persoanele care refuză să se legitimeze, dar care dă și alte atribuții sporite ofițerilor de poliție, a primit raport suplimentar favorabil de la comisiile juridică și de apărare din Camera Deputaților și ar urma să intre din nou în dezbaterea forului legislativ.

Actul normativ stabilește noile condiții în care persoanele sunt duse la secţia de poliţie: ”Poliţiştii pot solicita, în condiţiile legii, sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi ducerea la sediul poliţiei a persoanelor ce fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite sprijinul populaţiei pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale.” În actualul text de lege, această prevedere nu se referă la posibilitatea ca cetățenii să asiste la efectuarea actelor procedurale.

Printre alte amendamente admise se numără și cel referitor la amendarea persoanelor care refuză să se legitimeze în fața poliției. Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: “refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu“. 

De asemenea, au fost propuse modificări şi la prevederea care spune că poliţistul este obligat să permită persoanei aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare, să ia măsuri pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare

Potrivit raportului din comisii, poliţistul este îndreptăţit să avertizeze persoanele, prin mijloacele avute în dotare, să înceteze acţiunile ilegale şi să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate şi, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, (…) identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe, ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau autovătămătoare. De asemenea, dacă persoana legitimată sau dusă la sediul Poliţiei are simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenţei medicale de urgenţă, în cel mai scurt timp, poliţistul solicită serviciilor specializate acordarea acestei asistenţe. 

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/ sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole“, se arată în raportul adoptat de comisii. 

Actul normativ mai prevede că poliţistul trebuie să avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare să înceteze acţiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele poliţistului de frontieră se angajează răspunderea statului. 

Proiectul de lege modifică Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și a fost inițiat de ministrul de Interne Carmen Dan și de vicepreședintele Camerei Deputaților, urmând să fie supus plenului Camerei Deputaților pentru votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 218/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu