Orice mașină second hand poate fi achiziționată doar o dată la doi ani de o persoană fizică, iar revânzarea acestor autoturisme se va mai putea face doar prin firme, conform unei propuneri legislative a parlamentarilor de la PSD.

De la eliminarea timbrului de mediu, țara noastră s-a confruntat cu o explozie a înregistrărilor de mașini second hand, creșterea fiind de peste 111% față de 2016. Mai mult, peste 70% dintre aceste mașini sunt mai vechi de 10 ani, poluează mediul și produc poluări fonice, conform statisticilor oficiale invocate de inițiatorii proiectului.

De asemenea, potrivit concluziilor derulate de inspectorii ANAF, în România, activitățile comerciale cu autovehicule second-hand achiziționate din spațiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice și juridice fără achitarea TVA și a impozitului pe profit aferent. O mare parte din aceste operațiuni comercile nu erau înregistrate în evidențele contabile ale companiilor”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Legea nr. 227/2015 a Codului Fiscal

Art. 312 – Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, se modifică și se completează după cum urmează:

După alin. (4), se introduc următoarele două alineate:
  • (5) Comercializarea autovehiculelor second-hand achiziționate din afara țării și revândute în România se face doar de către persoanele juridice, cu respectarea prevederilor prezentei legi.
  • (6) Persoanele fizice pot achiziționa o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie.
Proiectul legislativ a fost depus în dezbatere publică la Senat, pe 31 octombrie 2017. După ce va primi avizele de la Guvern și Consiliul Legislativ, proiectul va fi supus votului acestei prime camere a Parlamentului și apoi va fi trimis Camerei Deputaților, pentru votul final.

Ai nevoie de Codul Fiscal? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

1 COMENTARIU

  1. Pentru persoanele fizice, posibilitatea propusa: ” pot achiziționa o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie.” va duce la continuarea activitatii bisnitarilor auto second hand care vor cumpara pe numele lui
    ‘Tanti Maria”…..mos Costica. Mos Costica [batran, sarac, etc] va primi si el de la bisnitari 50-100 lei…. De ce o data la 2 ani? Cumperi un harb de afara, il ai 5 ani….

  2. adica sunt ingradit nu potsa facceea ce vreau decat cu aprobare de la stapan ,fratilor nici cand statea guvernarea lui ceausescu cu ochii pe noi nu era asa ceva cine dracu propune aceste aberati ?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here