Parlamentul a aprobat modificări şi completări la Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementarea vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publicăși privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.
Legea nr. 175/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 741 din 14 august 2020 şi intră în vigoare la 60 de zile de la publicare, respectiv la 13 octombrie 2020.
Măsuri tranzitorii
Dispozițiile privind procedurile referitoare la ofertele de vânzare, exercitarea dreptului de preempțiune, controlul aplicării procedurii dreptului de preempțiune și procedura de emitere a avizelor necesare înstrăinării terenurilor sunt aplicabile cererilor formulate după data intrării în vigoare a prezentei legi, precum și cererilor aflate în curs de soluționare la această dată.
Vânzarea terenurilor agricole din extravilan
În tot cuprinsul legii, precum şi în titlul actului normativ, sintagma vânzare-cumpărare se înlocuiește cu sintagma vânzare.
Ordinea de preempţiune la înstrăinare
- Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Codul civil și a dreptului de preempțiune, la preț și în condiții egale, în ordinea detaliată prin recentul act modificator.
- Legea semnalată aduce completări privind obligaţiile pentru :
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
- arendașul care dorește să cumpere terenul agricol arendat situat în extravilan;
- arendașii persoane fizice, arendașii persoane juridice și asociații, persoane fizice;
- arendașii persoane juridice, cu acționariat altă persoană juridică.
- tinerii fermieri;
- proprietarii de terenuri agricole vecine.
- afişarea ofertei de vânzare;
- notificarea titularilor dreptului de preempţiune;
- transmiterea către structurile superioare a documentelor documentelor şi a actelor cerute de lege.
