Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor schimbă regulile în cazul persoanelor interesate de un credit bancar, prin proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile.

Cea mai importantă modificare este legată de încheierea contractelor de credit, consumatorii având la dispoziţie o perioadă de reflecţie de 15 zile să decidă dacă îl vor încheia sau nu, după ce vor avea posibilitatea de a compara alte produse de credit disponibile pe piaţă, informaţii care trebuie să le fie puse la dispoziţie de către banca creditoare, sau intermediarul de credit.

Toate aceste informaţii vor fi cuprinse în Fişa Europeană de Informaţii Standardizate (FEIS) şi vor fi explicate, la cerere, consumatorului.

Alte reglementări importante ţin de nivelul comisioanelor, tarifelor şi spezelor bancare:

Se interzice perceperea unui comision de analiză dosar în cazul în care creditul nu se acordă.

Pe parcursul derulării contractului de credit:

a) se interzice majorarea nivelului comisioanelor, tarifelor şi spezelor bancare;

b) se interzic introducerea şi perceperea de noi comisioane, tarife sau a oricăror alte speze bancare, cu excepţia costurilor specifice unor produse şi servicii suplimentare solicitate în mod expres de consumator, neprevăzute în contract ori care nu erau oferite consumatorilor la dată încheierii acestuia. Aceste costuri neprevăzute vor fi percepute numai pe baza unor acte adiţionale acceptate de consummator;

c) se interzice perceperea unui comision de depunere numerar pentru plata ratelor la credit, indiferent dacă depunerea se efectuează de către titular sau de către o altă persoană.

Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator.

ATENŢIE! În acelaşi proiect, se prevede şi convertirea în orice moment a creditelor contractate în monedă străină, la cererea consumatorilor.

O altă noutate este că debitorul (consumatorul) este scutit timp de 6 luni de la procedura de executare silită şi poate să îşi găsească singur, în această perioadă, un cumpărător pentru imobilul ipotecat.

În situaţia premergătoare declarării scadente a creditului sau a executării silite, consumatorul are dreptul să solicite creditorului vânzarea bunului imobil ipotecat direct de către consumator. Creditorul acordă acest drept pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

În expunerea de motive, ANPC precizează că până la data de 15 martie, ţara noastră trebuie să transpună în legislaţie, Directiva 17 privind clauzele abuzive din contractele de credit şi de care va trebui să ţină seama şi legea dării în plată, în caz contrar, se riscă declanşarea infringementului. Observaţii şi propuneri la acest proiect se pot transmite în perioada 23.02.2015 – 5.03.2015.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here