Hotărârea nr. 130/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind evaluarea activităţii profesionale a procurorilor a fost publicată în Monitorul Oficial acum câteva zile.
Aceasta prevede că evaluarea procurorilor are ca obiectiv stabilirea nivelului de competenţă profesională al acestora şi vizează îmbunătăţirea performanţelor profesionale, creşterea eficienţei activităţii parchetelor şi a încrederii publice în autoritatea judecătorească, menţinerea şi consolidarea calităţii sistemului judiciar.
Procesul de evaluare a procurorilor implică parcurgerea următoarelor etape: analiza documentelor care conţin rezultate ale activităţii profesionale a procurorului evaluat, autoanaliza şi autoaprecierea şi acordarea calificativului. Procesul de evaluare a procurorilor poate cuprinde şi un interviu de evaluare, precum şi stabilirea de comun acord a unui plan individual de dezvoltare profesională.
Aspectele relevate în urma autoanalizării şi autoaprecierii vor fi avute în vedere la interviu, în scopul elaborării, de comun acord între evaluator şi evaluat, a planului de dezvoltare profesională.
Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competenţă profesională şi de performanţă, procurorii sunt supuşi unei evaluări privind eficienţa, calitatea activităţii şi integritatea, obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare. În cazul procurorilor numiţi în funcţii de conducere, evaluarea se face şi asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.
Actul normativ prevede că, în raport cu vechimea în funcția de procuror, evaluarea se realizează după cum urmează:
a)o dată la 2 ani, pentru procurorii cu o vechime între un an şi 5 ani;
b)o dată la 3 ani, pentru procurorii cu o vechime între 5 şi 10 ani;
c)o dată la 4 ani, pentru procurorii cu o vechime între 10 şi 15 ani;
d)o dată la 5 ani, pentru procurorii cu o vechime mai mare de 15 ani.
Indicatorii sunt structuraţi în funcţie de specificul activităţii procurorilor, astfel încât să stimuleze dezvoltarea profesională a acestora şi să le diferenţieze performanţele profesionale, fără a le afecta independenţa.
În vederea realizării unei evaluări unitare, modalitatea concretă de apreciere a fiecărui indicator şi criteriu, domeniile din care se culeg datele şi informaţiile necesare evaluării procurorilor, activitatea de autoevaluare şi autoapreciere, precum şi desfăşurarea interviului vor fi detaliate în Ghidul de evaluare a procurorilor, cuprins în Anexa nr. 1 la prezentul regulament, care face parte integrantă din acesta.
Mai prevede că dacă perioada de evaluare a început înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 242/2018 şi se împlineşte după această dată, evaluarea procurorilor se realizează potrivit Regulamentului privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676/2007.
Iar dacă perioada de evaluare a început după intrarea în vigoare a Legii nr. 242/2018, evaluarea procurorilor se realizează potrivit regulamentului prevăzut la art. 1, ale cărui dispoziţii sunt de imediată aplicare.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
