Regulamentul de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale din 06.04.2015, aprobat prin Ordinul MFP nr. 417/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 240 din 8 aprilie 2015 (M.Of. nr. 240/2015).
1. Dispoziţii generale
1.1. Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.
1.2. Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar, putând fi organizată şi ocazional, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.
2. Definiţii şi abrevieri
2.1. Definiţii
2.1.1. urnă - mecanism complex cu componente mecanice şi electronice produs de o firmă specializată pentru extragerea aleatoare de bile atât în regim automat, cât şi manual;
2.1.2. bilă - sferă din polimeri sintetici cu structură solidă, echilibrată din punctul de vedere al greutăţii, inscripţionată cu cifre;
2.1.3. inel - cerc din plexiglas, care este folosit pentru aducerea bilei extrase din zona de extragere în zona de prezentare;
2.1.4. bol - sfera din plexiglas transparentă folosită pentru amestecarea bilelor cu ajutorul aerului generat de turbosuflantă;
2.1.5. loader - componenta din plexiglas folosită pentru încărcarea bilelor în urnă;
2.1.6. canal colector - componenta din plexiglas folosită pentru prezentarea bilelor extrase;
2.1.7. touchscreen - telecomanda folosită pentru acţionarea urnelor;
2.1.8. cântar - instrument de precizie folosit pentru stabilirea greutăţii individuale a bilelor.
2.2. Abrevieri
C.N.L.R. - S.A. - Compania Naţională "Loteria Română" - S.A.
D.R.V. - Direcţia reţea vânzări
S.P.P.L. - Serviciul promovare şi produse loteristice
B.C.P. - Biroul comunicare protocol
M.F.P. - Ministerul Finanţelor Publice
A.N.A.F. - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
3. Etapele desfăşurării Loteriei bonurilor fiscale
3.1. Pregătirea urnelor, bilelor şi a cântarului pentru trageri (efectuate de coordonatorul tragerii)
3.1.1. Este verificată integritatea bilelor, numărul şi aşezarea lor în toate seturile de bile care pot fi folosite la tragere.
3.1.2. Se alimentează urnele cu curent electric.
3.1.3. Este verificată integritatea şi funcţionarea urnelor prin efectuarea de teste cu bile.
3.1.4. Este scos cântarul din seif şi se poziţionează pe masa unde va fi efectuată cântărirea cu minimum o oră înaintea procesului de cântărire (pentru aclimatizare şi autocalibrare), apoi se calează (aşezarea la orizontală);
3.1.5. Sunt cântărite bilele în prezenţa Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale (comisia de tragere)
3.1.6. Sunt pregătite toate urnele de tragere (inclusiv cele de rezervă).
3.2. Extragerea variantelor câştigătoare pentru Loteria bonurilor fiscale
3.2.1. Se introduc bilele în urne în prezenţa comisiei de tragere pentru fiecare fază a Loteriei bonurilor fiscale, după cum urmează:
3.2.1.1. etapa I - bilele 1, 2, 3 . . . 12 aferente lunilor care participă (pentru extragerile ocazionale organizate pentru minimum două luni) - urna Venus/Topaze;
3.2.1.2. etapa II - bilele de la 1-28/29/30/31 (reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferent lunii pentru care se efectuează extragerea) - urna Venus;
3.2.1.3. etapa III - bilele de la 0-9 (pentru extragerea cifrelor reprezentând valoarea totală a bonului fiscal) - trei boluri ale urnei Topaze.
3.2.2. Coordonatorul activează tabloul de comandă al urnei şi se selectează numărul de bile care urmează să fie extras, aferent fiecărui joc.
3.2.3. Se extrag în prezenţa comisiei de tragere bilele corespunzătoare pentru fiecare etapă:
3.2.3.1. etapa I = 1 bilă (luna bonului) - în cazul extragerilor ocazionale;
3.2.3.2. etapa II = 1 bilă (ziua bonului);
3.2.3.3. etapa III = 3 bile (valoarea bonului).
3.3. Pregătirea, completarea, semnarea şi verificarea proceselor-verbale întocmite cu ocazia tragerilor
3.3.1. Se completează de către coordonator procesele- verbale cu numele şi funcţiile reprezentanţilor autorităţilor (M.F.P., A.N.A.F., C.N.L.R. - S.A.), care participă la tragerea din luna respectivă, persoane care sunt stabilite prin ordin de către ministrul finanţelor publice şi care participă la tragere conform programării realizate de către S.P.P.L. Reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice îndeplineşte funcţia de preşedinte al comisiei.
3.3.2. Se instruiesc de către coordonator membrii comisiei de tragere referitor la modul de completare a proceselor-verbale şi la modul de desfăşurare a tragerilor.
3.3.3. În timpul tragerilor sunt completate procesele-verbale de către membrii comisiei menţionate mai sus, pentru fiecare etapă în parte.
3.3.4. După terminarea tragerilor sunt semnate procesele- verbale de către membrii comisiei de tragere şi sunt verificate de către coordonatorul tragerii împreună cu preşedintele comisiei de tragere (în cazul apariţiei de greşeli în completare atât în timpul tragerii, cât şi după tragere, este înlocuit respectivul proces-verbal).
3.3.5. După verificarea proceselor-verbale, acestea sunt predate reprezentantului C.N.L.R. - S.A. în vederea transmiterii, în prima zi lucrătoare ulterioară datei extragerii, atât în format letric, cât şi electronic, către Serviciul de comunicare, relaţii publice, mass-media şi transparenţă din cadrul M.F.P., respectiv către Serviciul comunicare relaţii publice şi mass- media din cadrul A.N.A.F.
3.4. Sigilarea/Predarea plicului cu procesele-verbale şi asigurarea/depozitarea urnelor, cântarului şi a bilelor folosite
3.4.1. Se sigilează plicul cu procese-verbale, se ştampilează şi se semnează de către toţi membrii comisiei de tragere.
3.4.2. Se predă plicul cu procese-verbale, sigilat şi ştampilat de către coordonator, reprezentantului A.N.A.F./M.F.P., după caz.
3.4.3. Se depozitează bilele şi cântarul în seif, după care acesta se închide şi se sigilează.
3.4.4. Se asigură urnele cu prelate de protecţie.
3.4.5. Se opreşte alimentarea cu curent electric a urnelor.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.