Deținuții și persoanele aflate în arest preventiv vor beneficia de învoiri pe o perioadă de 5 zile, dacă doresc să participe la înmormântarea unei rude de gradul I sau dacă au cazuri deosebite, sociale sau medicale în familie. Legea nr. 254/2013 prevede acum că acordarea acestei învoiri rămâne la latitudinea unităţii care îl cazează pe deținut sau arestat.

Inițiatorii proiectului spun că România a fost deja condamnată la CEDO pentru trei astfel de cazuri, în care învoirile nu au fost acordate, deși motivele erau umanitare: “În prezent, legea nu consacră un astfel de drept, ci doar o facultate a agențiilor statului care au în custodie persoana. Din acest motiv, persoanele private de libertate sunt expuse unui tratament inuman, constând în traume psihice puternice pe care le suferă în urma refuzului acordării unei învoiri în astfel de situații”, argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

După alin. (6) al art. 68 se introduce alin. 61, cu următorul conținut:

„Persoanele condamnate au dreptul de participa, în condițiile legii, la înhumarea sau incinerarea soției sau soțului, a unui copil, părinte, frate ori soră, bunic sau bunică.”

Cererea de învoire se poate face cu 24 de ore înainte, conform unei alte completări și se va face cu precizarea destinației exacte, care trebuie să includă și itinerariul și locul din țară în care va avea loc înmormântarea.

Conducerea penitenciarului va asigura pază pe toată durata permisiunii pentru condamnatul pentru care consideră că există un risc în cazul ieșirii din penitenciar. Imposibilitatea asigurării pazei nu va constitui motiv de refuz a învoirii, mai prevede proiectul legislativ.

ATENŢIE! Formularea cu rea-credință de cereri de învoire în situaţiile reglementate va constitui abatere disciplinară foarte gravă.

Și în cazul arestaților preventiv se vor aplica aceleași prevederi, cu excepția celor care ar participa la săvârșirea faptei care a produs decesul pentru care se solicită permisiunea de ieșire din arest. Persoanele arestate nu vor avea voie, pe perioada învoirii, să ia legătura cu cineva sau să facă vreo acțiune care să aibă legătură cu tergiversarea sau îngreunarea anchetei penale.

De asemenea, deținuții și arestații vor avea învoiri și pentru cazuri deosebite în familie, nu doar pentru decese.

Art. 171 se modifică și va avea următorul conținut:

„Învoirea din motive umanitare se poate acorda și pentru soluționarea unor probleme sociale, medicale sau pentru sprijinirea familiei, precum și în caz de calamitate.”

Ințiativa legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi trebuie votată în Camera Deputaților, pentru a modifica legea.

Ai nevoie de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here