Un nou pas în procesul de digitalizare a sistemului de sănătate se face prin lansarea unei platforme informatice care va permite Registrului Național de Transplant să monitorizeze și să asigure trasabilitatea activităților de donare și transplant de organe, țesuturi și celule umane,  utilizate în scopuri terapeutice, în conformitate cu standardele europene.

Această inițiativă va aduce o mai mare transparență și previzibilitate pentru pacienții care se află pe listele de așteptare pentru un transplant. Platforma a fost dezvoltată în cadrul programului „Soluții software moderne Registrul Național de Transplant” (RNT), parte din proiectul SIPOCA 696, care are ca scop îmbunătățirea reglementărilor în domeniul transplantului. Toate datele necesare au fost transferate cu succes pe serverele Agenției Naționale de Transplant.

Noua platformă va permite actualizarea constantă a datelor despre donatori și pacienții de pe lista de așteptare, ceea ce va facilita procesul de alocare a organelor disponibile. În plus, va asigura trasabilitatea completă a organelor și pacienților și va oferi acces la date în timp real în toate unitățile medicale implicate în procedurile de transplant.

După introducerea în Registrul Național de Transplant a datelor despre un donator sau un organ disponibil, sistemul va putea face automat o potrivire între organ și pacienții de pe lista de așteptare, pe baza unor reguli de compatibilitate stabilite. Aceste reguli vor fi gestionate în funcție de informațiile medicale ale pacienților și donatorilor. În plus, sistemul va permite filtrarea listei de pacienți compatibili, utilizând criterii suplimentare, cum ar fi vârsta, gravitatea afecțiunii sau timpul petrecut pe lista de așteptare.

Hotărârea adoptată reglementează, de asemenea, modul în care datele personale colectate și prelucrate în cadrul Registrului vor respecta Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR), precum și legislația națională în vigoare.

Registrul Național de Transplant este deținut de Ministerul Sănătății și administrat de Agenția Națională de Transplant. Hotărârea definește clar responsabilitățile Agenției Naționale de Transplant ca principal coordonator și obligațiile Ministerului Sănătății în cadrul acestui proces.

În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, Ministerul Sănătăţii emite ordinele
pentru aplicarea măsurilor prevăzute la art. 2 alin. (5) și (11) și art. 3 alin. (2), care se  publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Vezi aici Registrul Naţional de Transplant

Vezi aici alte articole despre RNT

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here