Un recent proiect de ordin al preşedintelului ANAF stabileşte informaţiile conţinute în forma electronică a registrului naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţe şi în sectoarele municipiului Bucureşti, precum și metodologia şi procedura de înregistrare a acestora.
Reglementarea cadru este dată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
Ce date va conţine registrul în format electronic?
Datele de identificare a aparatului de marcat electronic fiscal. Reţinem aici:
- numărul unic de identificare a aparatului de marcat electronic fiscal care este generat aleatoriu de către sistemul informatic, este format din 10 cifre la care se asociază istoricul aparatului de marcat electronic fiscal. Numărul nu poate fi anulat, şters sau realocat;
- elementele de identificare a certificatului digital instalat pe fiecare aparat de marcat electronic fiscal.
Datele de localizare a aparatului de marcat electronic fiscal includ şi coordonatele GPS ale locului de depozitare/instalare/intervenție.
Starea aparatului de marcat electronic fiscal va permite să se afle daca acesta se află în activitate – şi anume online sau offline (cu întindere pe 72 de ore sau între 72 de ore şi cel mult 60 de zile) – inactiv (defect, blocat prin netransmitere a fişierului cu informaţii sau din cauza întreruperii la alimentarea cu energie electrică), alte situaţii (aparat furat, distrus, exportat etc.).
Datele de identificare a persoanei care efectuează înregistrări privind aparatele de marcat electronice fiscale, şi anume persoană desemnată de către producător/importator să efectueze înregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale, persoană desemnată de distribuitor autorizat sau tehnician service.
Date privind instalarea și intervențiile efectuate asupra aparatului de marcat electronic fiscal:
- modalitatea agreată pentru notificarea defecţiunilor (prin distribuitor autorizat sau prin unitatea service acreditată)
- numărul sigiliului de identificare a tehnicianului de service;
- tipul intervenţiei;
- data și ora instalării/efectuării intervenţiei;
- constatarea unei intervenţii neautorizate asupra aparatului de marcat electronic fiscal.
Date privind valorificarea aparatului de marcat electronic fiscal la încetarea activității distribuitorului/utilizatorului final.
Cum se va face înregistrarea aparatelor
Înregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va desfășura etapizat: pre și post-operaționalizare a formei electronice a Registrului.
În faza pre-operaţională, Direcția generală de tehnologia informației va pune la dispoziţie, pe portalul ANAF, o aplicație informatică cu două secţiuni, prima fiind producătorilor/importatorilor de aparate de marcat electronice fiscale, iar cea de-a doua dedicată organului fiscal competent.
Procedura de înregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale post-operaționalizare a formei electronice a Registrului va permite autentificarea cu ajutorul certificatelor digitale, producătorul/importatorul sau, după caz, distribuitorul, urmând să înscrie în Registru, atât pentru sine, cât şi pentru entităţile din reţeaua sa de distribuţie şi/sau service, imediat după obținerea statulului de unitate acreditată pentru cel puţin una dintre aceste activităţi, informaţiile obligatorii.
Ai nevoie OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!