Parlamentul a adopta în această săptămână un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților.

Proiectul propune reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare pentru avocaţii cu handicap grav. „Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, se arată în textul proiectului.

Anexa nr. 1 din legea 72/2016 care cuprinde vârstele standard de pensionare și stagiile minime și complete de cotizare pentru femei și bărbați, pe ani și pe luni, pe perioada iunie 2001-ianuarie 2035, în sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, prevede că pentru perioada septembrie 2021 – decembrie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este:

  • pentru femei 61 de ani si 8 luni
  • pentru bărbați de 65 de ani.

Începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Propiectul se îndreaptă spre promulgare iar după publicarea în Monitorul Oficial va putea fi aplicat.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here