Reducerea TVA la 9% pentru alimente ar putea să nu se vadă la raft, mulţi comercianţi fiind acuzaţi de majorarea preţurilor, după publicarea actului normativ care stabileşte în mod oficial aplicarea acestei măsuri de la 1 iunie 2015.

După ce presa a relatat că marile lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, Guvernul şi Consiliul Concurenţei s-au autosesizat împotriva unor astfel de măsuri care ar duce la anularea efectului dorit de reducera TVA.

Conform declaraţiilor premierului Victor Ponta susţinute vineri, cele două instituţii vor verifica dacă această reducere este vizibilă şi în preţul de la raft, pentru cosumatorul final: „O scădere atât de mare a TVA este imposibil să nu se vadă în preţ. Vom fi foarte atenţi după 1 iunie.” 

Ce trebuie să ştim despre reducerea TVA la alimente?

Începând de la 1 iunie 2015, se va aplica reducerea TVA la 9 % pentru toate alimentele, după ce marţi a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care reglementează această măsură. Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2015 pentru modificarea Codului fiscal a fost aprobată de Guvern la începutul acestei luni şi stabileşte cota redusă de taxă pe valoarea adăugată pentru livrarea următoarelor bunuri:

  • alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal;
  • animale și păsări vii din specii domestice;
  • semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor;
  • produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele.

Conform actualelor reglementări legislative, se prevede TVA de 9 % doar pentru produsele de pâine şi de panificaţie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri), pentru făina albă, semialbă şi neagră de grâu şi făina de secară.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2015 asupraCodului fiscal (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

tva_alimente

Sursa foto: Lege5.ro

În plus, OUG nr. 6/2015 reglementează cota redusă de TVA de 9% şi pentru serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.

Aceste măsuri sunt în concordanţă cu Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2014-2016 care prevede, printre alte măsuri fiscale, și reducerea taxei pe valoarea adăugată, iniţial astfel:

  • reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu data de 1 ianuarie 2016;
  • reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 18%, începând cu data de 1 ianuarie 2018;
  • reducerea TVA la 9% pentru carne, peşte, legume şi fructe.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here