OUG Ordonanță de urgență nr. 153 din 03 Septembrie 2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii, precum și pentru completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul oficial nr. 0817 din 04 septembrie 2020
Actul normativ analizat astăzi prezintă trei secțiuni principale, astfel:
- Reducerea procentului de plată pentru impozitul pe profit, impozitul pe venitul microîntreprinderii și impozitul specific unor activități, condiționată de existența capitalurilor proprii pozitive și, după caz, de majorarea acestora, pentru perioada 2021 – 2025;
- Modificarea bonificației primite de plătitorii de impozit pe profit – OUG nr. 33/2020, astfel încât aceasta să se aplice și pentru plătitorii de impozit pe profit ce au exercițiul financiar diferit de anul calendaristic sau să beneficieze de această facilitate și plătitorii de impozit pe profit ce au de recuperat impozit pe profit din perioada anterioară;
- Colaborarea între Ministerul finanțelor publice/ANAF cu instituții publice sau operatori de drept privat, pe baza unui cod de acces în sistemul informatic al Ministerului finanțelor publice/ANAF denumit PatrimVen.
Să analizăm aceste secțiuni.
a) Începând cu 01 ianuarie 2021, pe o perioadă de 5 ani, plătitorii de impozit pe profit, microîntreprinderile și plătitorii de impozit specific, beneficiază de mai multe categorii de reduceri a impozitelor datorate (profit, micro sau specific), în funcție de existența unor capitaluri proprii pozitive, respectiv de majorarea capitalurilor proprii pozitive.
Cele trei categorii de contribuabili enumerați mai sus beneficiază de reducerea impozitelor enumerate anterior, cu procentul de 2%, dacă captalul propriu contabil este pozitiv.
Ca și condiție suplimentară, s-a impus ca acest capital propriu contabil pozitiv să fie mai mare de jumătate din capitalul social subscris.
În plus, prin raportare la anul precedent, cu îndeplinirea condiției de mai sus, se acordă suplimentar reduceri de impozit de la 5% la 10% dacă creșterea capitalului propriu este de la 5% la peste 25%.
Foarte important: nu beneficiază de astfel de facilități contribuabilii ce se află în sfera de reglementare și respectă reglementările contabile emise de BNR și ASF.
Cu această ocazie, se modifică termenul de depunere a declarațiilor anuale saqu aferente trimestrului al IV – lea, pentru anii de aplicare a acestei ordonanțe, astfel:
- declarația anuală de impozit pe profit formular 101 se va depune până în data de 25 iunie din anul următor, dată până la care se va efectua și plata impozitului; în mod similar, pentru plătitorii de impozit pe profit ce au alt exercițiu decât anul calendaristic, declarația anuală de impozit pe profit se depune până în data de 25 a celei de-a șasea luni de la încheierea exercițiului fiscal;
- declarația 100 privind impozitul pe venitul microîntreprinderii pentru trimestrul al IV – lea și plata impozitului se va realiza până în data de 25 iunie din anul următor;
- depunerea declarației privind impozitul specific pentru semestrul II și plata impozitului specific se va face până pe data de 25 iunie a anului următor.
De reținut:
- ordonanța aduce proceduri specifice privind fuziunea, dizolvarea de societăți, raportate la prevederile anterioare;
- este adoptată o formulă de calcul a modului cum se determină creșterea capitalului propriu ajustat;
- sunt enumerate conturile de capitaluri ce se iau în considerare la determinarea capitalului propriu ajustat;
- sunt prevăzute proceduri de aplicat pentru contribuabilii înființați în anul 2020 sau noi-înființați în perioada următoare.
b) Modificările aduse OUG nr. 33/2020 – bonificații plătitori impozit pe profit:
primă modificare este modul în care se va determina baza de aplicare a bonificației la completarea declarației anuale de impozit pe profit formular 101.
Astfel, impozitul pe profit pentru care se beneficiază de bonificație este cel rămas după aplicarea creditului fiscal extern, reducerii generate de acordarea sponsorizării și costul de achiziție al caselor de marcat fiscale.
O altă modificare se adresează contribuabililor ce au anul fiscal modificat. Și aceștia pot beneficia de facilitate dacă achită impozitul pe profit în perioada 26 decembrie 2020 – 25 februarie 2021, în funcție de exercițiul fiscal.
Bonificația se acordă și pentru situația în care un plătitor de impozit pe profit a achitat impozit pe profit în perioada anterioară, iar acesta stinge impozitul pe profit din perioada curentă, caz în care se utilizează declarații rectificative.
c) Ministerul finanțelor publice/ANAF organizează un depozit de date denumit PatrimVen.
Aceste date pot fi puse în format electronic către persoane de drept public sau persoane de drept privat.
Dacă datele sunt solicitate de instituții judecătorești, se pot comunica și în format letric.
Prin ordin al Ministrului finanțelor, se va aproba procedura efectivă de realizare a acestor comunicări.
O ultimă modificare adusă de ordonanță constă în faptul că se suspendă aplicarea procedurii loteriei bonurilor fiscale. Procedura se reia în termen de 90 de zile de la încheierea stării de urgență/stării de alertă, după caz.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României