Miercuri, 5 martie 2014 parlamentarii liberali au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege de modificare a Legii nr.571/2003 – Codul fiscal, în sensul reducerii cu 5% a cotelor de contribuţii sociale şi a scutirii de la impozit a profitului reinvestit, măsurile urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie ac, dacă se adoptă actul normativ, având în vedere atât creşterea economică înregistrată de România cât şi îmbunătăţirea gradului de colectare fiscală. 

Potrivit acestui proiect de lege cotele de contribuţii de asigurări sociale se vor reduce cu cinci puncte procentuale din contribuţia datorată de angajator. 

De asemenea, o altă modificare are ca obiect scutirea de impozit a profitului reinvestit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile. 

Impactul bugetar al celor două măsuri poate fi compensat, pe de o parte, prin veniturile suplimentare încasate în urma aplicării impozitului de 1,5% pe  construcţiile speciale şi, pe de altă parte, prin îmbunătăţirea sistematică a colectării veniturilor la buget, precum şi prin efectele pozitive de antrenare care vor fi generate la nivelul activităţii economice în general.

Aceste măsuri de relaxare fiscală au ca obiectiv creşterea atractivităţii mediului de afaceri din România şi crearea sustenabilă de noi locuri de muncă. 

Cele două măsuri se regăsesc şi în programul de guvernare adoptat în decembrie 2012, dar aveau ca orizont de timp anul 2016.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here