O inițiativă a Guvernului, de modificare a Codului de procedură penală în sensul introducerii recursului în casație, acum cale extraordinară de atac, între articolele legii, a trecut deja de Senat și este în dezbatere publică la Camera Deputaților. Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 70/2016 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptat de Senat ca urmare a depășirii termenului de adoptare, astfel că abia acum, în Camera Deputaților, va putea fi dezbătut în comisiile de specialitate.

Dreptul de a ataca deciziile definitive ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, completul Secției Penale de 5 judecători, cu recursul în casație a fost recunoscut, în cursul anului trecut, de mai multe decizii ale Curții Constituționale.

Guvernul argumentează astfel că se impune realizarea, în regim de urgență, a acestor modificări legislative: “Din considerentele Deciziei CCR nr. 540/2016 reiese faptul că dispozițiile de lege criticate nu asigură existența remediului pentru cazul încălcării legii și creează un vid de reglementare în ceea ce privește desființarea deciziilor nelegale pronunțate de ÎCCJ ca instanță de apel – decizii prin care s-a soluționat fondul cauzelor -, lipsind, pe de o parte, procurorul de pârghiile necesare exercitării controlului rolului său specific în cadrul procesului penal, iar pe de altă parte, părțile de posibilitatea apărării drepturilor, a libertăților și a intereslor lor legitime”.

Art. 434 (forma nouă)

„(1) Pot fi atacate cu recurs în casație deciziile pronunțate de curțile de apel și de Înalta Curte de Casație și Justiție, ca instanță de apel, cu excepția cauzelor în care s-a dispus rejudecarea cauzelor.”

Art. 434 (forma veche)

„(1) Pot fi atacate cu recurs în casație deciziile pronunțate de curțile de apel, cu excepția cauzelor în care s-a dispus rejudecarea cauzelor.”

Art. 24

„Completele de 5 judecători judecă apelurile împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță de Secția penală a ÎCCJ, judecă recursurile în casație împotriva hotărârilor pronunțate în apel de completele de 5 judecători după admiterea în principiu, soluționează cauzele în materie disciplinară potrivit legii și alte cauze în competența lor prin lege.”

Completele pentru recursurile în casație vor fi formate din 3 judecători. Inițiativa Guvernului are avizele pozitive ale CSM și Consiliului Legislativ și va intra în dezbatere publică pentru votul final în prima decadă a lunii martie. Proiectul prevede ca dispozițiile OUG, odată aprobate, să se aplice tuturor proceselor de acest fel, aflate pe rol la Înalta Curte și de asemenea, celor depuse după data deciziei Curții Constituționale, 12 iulie 2016.

Ai nevoie de Codul de procedură penală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. De ce trebuie sa “aiba avizele POZITIVE de la CSM ,unde scrie asa ceva in Constitutie ? Voi i-ati naravit pe “statul in stat “denumit CSM ! Invata-ti sa apelati doar la Consiliul Legislativ care este in Constitutie ! Nici CCR-ul nu are ce cauta in viata noastra ! Avem Consiliu Legislativ ! Punct !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here