În Monitorul Oficial nr. 83/2015 a fost publicată procedura de recuperare a indemnizaţiilor primite necuvenit pentru creşterea copilului, precum şi alte situaţii conexe în această materie, pe care le semnalăm în materialul de mai jos.

Procedura, aprobată prin ordin comun al ministrului muncii şi al ministrului finanţelor publice nr. 2.396/2014/103/2015 a fost dată în aplicarea Legii nr. 126/2014, în vigoare de la 27 septembrie 2014, dată în jurul căreia se aplică aceste reglementări.

Legea nr. 126/2014, la care se aplică Procedura, a modificat O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Prevederile acestei legi sunt aplicabile persoanelor debitoare care au drepturi de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie, drepturi stabilite până la data de 27 septembrie 2014, când legea a intrat în vigoare.

Drepturile de indemnizaţii sunt cele stabilite prin două acte normative, şi anume:

Reţinem, din lege şi din procedura de aplicare, în primul rând că NU fac obiectul scutirii la plată şi/sau restituirii debitele care, după caz:

  • sunt contestate prin acţiune în instanţă şi aflate în pronunţare;
  • sunt contestate prin acţiune în instanţă şi pentru care instanţa s-a pronunţat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
  • sunt stabilite ca urmare a corectării veniturilor care au stat la baza stabilirii dreptului, fie din cauza completării incorecte de către angajator a adeverinţei de venituri, fie din cauza diferenţelor de venit în condiţiile art. 22 din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 111/2010, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Scutirea la plată a debitelor

Sunt scutite de la plată persoanele debitoare care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) au debite deja constituite şi o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral până la data de 27 septembrie 2014;

b) au debite deja constituite şi sumele nu au fost recuperate;

c) au dreptul de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie stabilit până la data de 27 septembrie 2014, iar debitele se constituie ulterior acestei date.

Procedura face precizările cuvenite în legătură cu situaţiile de mai sus. Astfel:

  • în cazul persoanelor debitoare cu contestaţii prin acţiune în instanţă şi aflate în pronunţare pentru care instanţa s-a pronunţat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi pentru care începând cu luna decembrie sunt aplicabile prevederile O.U.G. nr. 44/2014, agenţiile teritoriale vor proceda la calculul de dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, urmând ca la depunerea cererii să se scutească de la plata debitelor suma integrală incluzând dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere. (O.U.G. nr. 44/2014 a fost dată pentru reglementarea unor măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenţă socială, precum şi pentru modificarea art. 101 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap)
  • în situaţia persoanelor care au dreptul de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie stabilit până la data de 27 septembrie 2014, cererea se va depune în termen de maximum 180 de zile de la emiterea deciziei de debit. Dacă acest termen se depăşeşte, agenţiile teritoriale vor proceda la calculul de dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, urmând ca la depunerea cererii să se scutească de la plata debitelor suma integrală incluzând dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.

Scutirea la plată a debitelor se face pe bază de cerere care cuprinde şi declaraţia pe propria răspundere a persoanei debitoare înregistrată la agenţiile teritoriale.

Procedura de restituire a sumelor reprezentând debite recuperate

Persoanele debitoare care au debite deja constituite şi o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral până la data de 27 septembrie 2014 beneficiază de restituirea sumelor pe care acestea le-au achitat începând cu 1 ianuarie 2011. Restituirea se face prin decizie a directorului executiv al agenţiei teritoriale, pe baza cererii şi se efectuează în perioada 1 ianuarie 2015-31 decembrie 2019, în 5 tranşe anuale egale, şi se achită persoanei debitoare sau reprezentantului legal al acesteia.

În funcţie de luna şi anul înregistrării cererii, agenţia teritorială va achita mai multe tranşe cumulate, fără a depăşi data de 31 decembrie 2019.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

2 COMENTARII

  1. Tocmai ce am primit azi notificare ca mai am sa le dau o diferenta de 211 lei, pentru ultima luna de concediu ingrijire copil , din anul 2010!!! Asta dupa ce le-am restituit 2/3 din suma la vremea respectiva!!!Si din vina lor au trimis banii; eu i-am anuntat ca incep munca mai devreme si oricum luna a 24 din concediu nu trebuia platita..asa ca e normal sa platesc pentru gresesala lor?!!!

  2. Buna ziua. M-am intors la munca mai devreme, La un an și 3 luni, La 1 decembrie 2017. În ianuarie am primit indemnizație, bănuiesc că aferentă lunii decembrie, deși am avut venituri impozabile. Dosarul l-am depus in 10 dec la agenția de plăți. Oare va trebui să ii dau inapoi? As putea sa nu ii dau fiindca este din greseala lor si nu a mea? Multumesc de raspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here