20 Ianuarie, 2018

Recuperarea banilor pe taxa pe poluare: Când şi cum?

Răspunsul este dat de Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 151/2014. Dată pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ordonanţa dispune şi cu privire la alte măsuri fiscal-bugetare, inclusiv recuperarea taxei pe poluare. Procedura este, însă, de durată!

LegeStart v-a prezentat pe larg soluţiile care au apărut conform actelor normative care s-au succedat în această materie, inclusiv cele legate de efectele Ordonanţei Curţii Europene de Justiţie din data de 03.02.2014, prin care s-a declarat nelegalitatea taxei.

Vă recomandăm să recitiţi articolul scris pentru LegeStart de Mădălina Moceanu.

Restituirea sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2014 vine, în sfârşit, şi spune cum se vor recupera cele două taxe care s-au aplicat în timp. Atenţie, ordonanţa reglementează plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015.

Plata acestor sume se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Cererea de restituire

În vederea plăţii trebuie făcută o cerere de restituire care se soluţionează, conform prevederilor din Codul de procedură fiscală, în termen de 45 de zile de la înregistrare. Plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Termenul de cinci ani calendaristici curge de la data împlinirii termenului de soluţionare a cererii de restituire.

Dacă în intervalul celor cinci ani există în curs o  procedură de executare silită, potrivit ordonanţei de urgenţă această procedură se suspendă de drept.

Actualizarea sumelor de restituit

Se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică toate sumele prevăzute a fi plătite în temeiul acestei ordonanţe de urgenţă, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015.

Urmează şi un ordin de ministru

Procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii va fi stabilită prin ordin comun al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrului finanţelor publice, cu încadrarea în cei cinci ani de eşalonare.

În sfârşit, ordonanţa reglementează şi situaţia plăţilor restante la sumele aferente titlurilor executorii emise până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi pentru care nu a fost demarată procedura de executare silită. Plata în cazul acestora se face în aceleaşi condiţii de procedură ca şi în situaţiile prezentate anterior.

——————————(P)——————————

Lege5 Online
 vă oferă posibilitatea de a căuta orice dosar aflat în instanţă (baza ECRIS). Trebuie doar să introduceţi numărul dosarului sau numele unei părţi implicate în dosar.

Clienţii Lege5 Online
 au posibilitatea de a urmări dosare. Mai exact, puteţi să primiţi notificări pe e-mail atunci când urmează o nouă şedinţă sau când apare o decizie în dosar.

Căutaţi dosare aflate în instanţă AICI.

cau_dos_ins2

Aflaţi mai multe despre Lege5 Online de AICI. De asemenea, Lege5 este disponibil şi în variantele Desktop şi Mobile.

Foto articol:
 FreeImages.com

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu