După cum arătam în ediţia de octombrie a revistei Cariere, criza a avut un impact puternic asupra evoluţiei locurilor de muncă, numai din sectorul IMM dispărând peste 370.000 de locuri de muncă.
Această situaţie a făcut ca multe persoane să fie nevoite să îşi caute un job nou, de multe ori chiar într-un alt domeniu decât cel în care lucraseră anterior. A fost momentul în care sintagma “reconversie profesională” a fost auzită din ce în ce mai des. Dar ce şanse au cei care apelează la reconversie să îşi găsească un job?
Schimbarea carierei şi alegerea unui nou domeniu — fie că a fost o acţiune voită, fie forţată de împrejurări — înseamnă, practic, că trebuie să o iei de la capăt, iar poate cel mai grav lucru în contextul economic actual este “experienţa zero” în aria respectivă.
Poate câştiga o persoană care trece printr-un proces de reconversie profesională lupta pentru un job de entry-level în faţa unor persoane mai tinere, care încep să fie preferate de angajatori pentru astfel de posturi?
Se pune problema domeniului pe care îl vizează persoanele trecute de o anumită vârstă, deoarece cei care au lucrat o lungă perioadă de timp într-un anumit domeniu au, într-adevăr, dificultăţi în a obţine un loc de muncă în urma reconversiei profesionale. Însă acest lucru nu este valabil numai pentru piaţa muncii de la noi, ci şi oriunde în străinătate, precizează Emanuele Fiore.
» Citeşte integral articolul pe CariereOnline.ro.
Foto: Sxc.hu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here