Securitatea calculatoarelor personale sau a laptopurilor este un aspect important care ar trebui luat în considerare de către toţi utilizatorii acestor aparate electronice.
De aceea, Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) a întocmit un ghid util în asigurarea securităţii PC-urilor / laptopurilor.
Iată câteva dintre recomandările din acest ghid:
1. Foloseşte sisteme de operare şi platforme hardware cât mai moderne. Sistemele moderne au caracteristici de securitate din ce în ce mai performante, care se activează automat şi ajută la prevenirea atacurilor.
2. Instalează un program complet de securitate. Ameninţările ce vin de pe Internet pot fi stopate mult mai simplu prin programele antivirus, antiphishing şi firewall. Există nenumărate programe de acest fel, fie că sunt gratuite sau contra-cost.
3. Foloseşte cât mai puţin contul de administrator. Indicat este să faci un cont de utilizator cu privilegii reduse, pe care să-l foloseşti la activităţile de zi cu zi. Contul de administrator ar trebui folosit numai la instalarea / actualizarea programelor sau la modificarea setărilor de sistem. Dacă un hacker îţi atacă PC-ul, îi va fi foarte uşor să preia controlul sistemului folosindu-se de contul de administrator.
4. Foloseşte browsere web şi programe care au capabilităţi de tip „Sandbox”. Aceste browsere izolează codul malware de sistemul de operare, evitând în acest fel exploatarea vulnerabilităţilor sistemului. Programele de acest gen trebuie folosite la citirea fişierelor în format PDF. Ele acţionează la fel ca browserele la apariţia de cod malware.
5. Foloseşte versiuni cât mai recente ale programelor de tip „Office”. Acestea stochează documentele în format XML care împiedică executarea de cod malware.
6. Actualizează-ţi programele cât mai des. Sistemele de operare şi programele primesc constant actualizări de securitate şi de îmbunătăţire a propriei funcţionări. De obicei, primeşti notificări atunci când sunt disponibile actualizări noi. Nu le ignora.
7. Criptează-ţi discurile PC-ului/laptopului. În acest fel eviţi accesul neautorizat la informaţiile şi fişierele personale. Această posibilitate e oferită de sistemele noi de operare, dar poate fi implementată şi pe sistemele vechi cu ajutorul unor programe speciale.
8. Foloseşte parole complexe. Cu cât este mai complicată o parolă, cu atât este mai greu de spart, aşa că foloseşte cel puţin zece caractere (care pot fi cifre, litere mici, litere mari, caractere speciale).
Sursa: ANSSI

Vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri publicate pe LegeStart.ro? Urmăreşte-ne pe Facebook şi Twitter!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here