Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili un tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice, plafonarea urmând să se aplice timp de 6 luni, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Finanţelor.

Cadrul normativ a fost stabilit prin aprobarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, ce se doreşte a rezolva problemelor semnalate pe piața asigurărilor RCA.

Conform declaraţiilor oficiale, Guvernul României împreună cu Consiliului Concurenței au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA.

Vrem, prin această Ordonanță de Urgență, să asigurăm cadrul juridic, clar definit, pentru ca această problemă să poată să fie rezolvată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care are această responsabilitate”, a explicat premierul Dacian Cioloș.

Stabilirea tarifelor de către ASF

Potrivit actului normativ, în calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienți de majorare şi/sau corecție şi alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. În cazul în care asigurătorii RCA vor dori să introducă și alti indicatori de evaluare a riscului, aceştia o pot face cu respectarea reglementariilor în vigoare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabilli tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență.

Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, ASF va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăților de daune achitate de către asigurători și raportate la frecvența producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.

ASF va publica tarifele de referinţă, dauna medie şi frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. Totodată, pentru a asigura premisele unei piețe funcționale, ASF va realiza o analiză a efectelor acestor măsuri în piața asigurărilor RCA și va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenței.

Transportatorii protestează astăzi în Bucureşti

Preşedintele COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România), Vasile Ştefănescu, citat de Mediafax, a anunţat organizarea unor proteste a transportatorilor rutieri în Capitală, în intervalul orar 09:00-15:00.

Protestele vor scoate în stradă 5.000 de vehicule în Bucureşti şi alte 100.000 în ţară, urmând ca în Capitală acestea să se desfăşoare în Piaţa Victoriei, chiar în faţa sediului Guvernului Romaniei.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here