Rata de absorbţie a fondurilor europene pe Programul Operaţional regional (POR) s-a dublat faţă de luna mai a anului trecut, conform declaraţiei ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, susţinute în cadrul Comitetului de Monitorizare al POR, ce se desfăşoară în zilele de 28-29 mai la Bucureşti.

Printre subiectele puse în discuţie în cadrul şedinţei s-au aflat prezentarea, analiza și aprobarea raportului anual al POR pentru anul 2012, modul de implementare al axelor prioritare, dar și stadiul activității de programare pentru perioada 2014-2020.

”Rezultatele înregistrate în cadrul Programului Operațional Regional demonstrează în mod evident că România poate să aibă succes în absorbția fondurilor europene. Discutăm în cadrul acestui program de aproape 3.800 de proiecte aprobate, de 1.150 de contracte deja finalizate și de o rată de absorbție de aproximativ 30%, practic dublu față de mai 2012.

La toate acestea, trebuie să subliniez reușita înregistrată în urma deblocării acestui program de către Comisia Europeana, la finalul lunii aprilie. Cu certitudine, eficiența și bunele practici utilizate în implementarea Programului Operațional Regional trebuie extinse la nivelul tuturor celorlalte programe, astfel încât să surmontam blocajele actuale în implementarea proiectelor și să acceleram ritmul de cheltuire a fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ședința a fost prezidată de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. Ministerul Fondurilor Europene a fost reprezentat la dezbateri de către ministrul Eugen Teodorovici și de secretarul de stat Alin Mitrică. Din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a mai luat parte și doamna secretar de stat Sevil Shhaideh, iar din partea DG Regio domnul Keon Delanghe.

La reuniunea Comitetului de monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 au participat și reprezentanți ai celor opt regiuni din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională, reprezentanți ai ministerelor care au autoritate de management în subordine, dar și reprezentanți ai tuturor Consiliilor de Dezvoltare Regională.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here