O propunere legislativă de abrogare a articolului care se referă la excluderea de la procedurile de achiziție publică a societăților și reprezentanților acestora care au dosare penale a fost pusă în dezbatere publică de urgență la Senat. Inițiativa este susținută de argumentele că aceste excluderi, fără o decizie definitivă a instanței, încalcă principiul prezumției de nevinovăție și Constituția României.

“Atâta timp cât o persoană este considerată nevinovată, în lipsa unei justificări obiective și necesare, apare ca fiind discriminată în raport cu ceilalți operatori economici care doresc să participe la o procedură de atribuire a contratului de achiziție publică sau acordului-cadru”, se justifică în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit art. 167, alin. (4) din Legea nr. 98/2016, excluderea din procedura de atribuire a contractului de achiziție publică sau a acordului-cadru are loc și în situația în care operatorul economic sau una dintre persoanele prevăzute la art. 164, alin. (21) este supusă unei proceduri judiciare de investigație în legătură cu săvârșirea uneia sau unora dintre faptele prevăzute la art. 164 alin. (1).

Inițiatorii proiectului legislativ spun că sunt de acord cu alte măsuri pe care legiuitorul le poate lua pe durata unui proces penal, cum ar fi măsurile asiguratorii sau cele preventive, iar interdicția de participare la o procedură de atribuire să fie instituită, eventual, de un judecător de drepturi și libertăți, până la o decizie definitivă.

Legea privind achizițiile publice nr. 98/2016 se modifică după cum urmează: „La articolul 167, alin. (4) se abrogă.”

Inițiativa legislativă nu are avizul Consiliului Legislativ și nici un punct de vedere al Guvernului, dar va intra în dezbatere publică de urgență la Senat, la începutul lunii noiembrie.

Ai nevoie de Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here