18 Octombrie, 2019

Răspunderea magistraților, din nou în dezbatere în Parlament

Răspunderea magistraților, prin modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, este din nou în dezbatere publică la Senat, după ce, în 2012 și 2015, proiecte legislative similare au fost respinse de una dintre camerele Parlamentului, sau chiar de CCR.

Noua inițiativă prevede ca magistrații care comit erori judiciare să plătească prejudiciul, iar dacă greșesc a doua oară sau săvârșesc aceeași eroare cu rea-credință, să fie excluși din magistratură. Propunerea este motivată de comparația cu alte categorii sociale, care plătesc sau fac închisoare dacă greșesc, în timp ce magistrații au un fel de imunitate și în cazul unor erori, statul plătind prejudiciile:

Răspunderea magistraților în România, deși reglementată prin lege, este un soi de rara avis. Erorile judiciare sunt suportate de stat, despăgubirile materiale câștigate pe bună dreptate la CEDO sunt suportate de stat, reaua credință în desfășurarea activității este suportată de stat, neglijențele repetate de asemenea, prin plata salariilor necuvenite, adică de noi toți care contribuim la buget. Dar, mai presus de orice, toate acestea sunt suportate de persoanele vătămate de erorile judiciare, fără niciun fel de responsabilitate din partea autorilor, decât într-un număr infim de cazuri.”

Propunerea legislativă prevede ca prejudiciul să fie acoperit de stat imediat după o decizie irevocabilă, apoi statul se va îndrepta în cel mult 3 luni împotriva magistratului, judecător sau procuror, pentru a recupera sumele.

Art. 96. Alin. (7) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile, statul se va îndrepta, în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii irevocabile, cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului, care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.”

Repetarea erorilor, adică neglijența gravă, sau anumite interese, favoruri și traficul de influență, vor duce la excluderea respectivilor din magistratură.

După art. 100 se introduce art. 1001 care va avea următorul cuprins:

„Art. 1001. Judecătorul sau procurorul care, în mod repetat a săvârșit cu rea-credință sau gravă neglijență erori cauzatoare de prejudicii va fi sancționat cu excluderea din magistratură.”

Alineatul (8) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(8) Termenul de prescripție a dreptului la acțiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de zece ani.”

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Inițiativa nu are avizul CSM, așa cum se cere în cazurile propunerilor din domeniul justiției. De altfel, inițiativa de modificare a articolelor de lege privind răspunderea magistraților din 2012, care fusese votată definitiv în Parlament, a fost atacată la Curtea Constituțională, care a decis că inițiativa trebuie anulată pentru că nu a avut avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

 În 2015, o altă inițiativă legislativă care prevedea modificarea statului judecătorilor și procurorilor pentru ca aceștia să răspundă pentru erorile judiciare, a fost respinsă de Camera Deputaților, pe baza avizului negativ dat de Comisia juridică.

Ai nevoie de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor? Poţi cumpăra actul la zi,î n format PDF sau Kindle, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu