Proiectul de lege care prevede inscripționarea tuturor mașinilor de poliție rutieră, de frontieră sau de alte arme a fost adoptat final de Camera Deputaților cu 186 voturi “pentru” şi 21 “împotrivă”. 

Actul normativ modifică  art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituționale nr. 684 din 6 noiembrie 2018 și stabilește că amplasarea radarelor este interzisă în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice.

Proiectul a fost inițial atacat la CCR, dar Curtea a declarat articolele constituționale, astfel că actul normativ a fost adoptat și de Senat, prima cameră sesizată, iar pe 14 mai, de Camera Deputaților, forul decizional.

Potrivit proiectului adoptat, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.

Art. 109

(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră. Polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive.

O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravențiilor , care poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenție. De asemenea, se prevede interzicerea amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri. Legea pune de fapt baza pe prevenție, după cum au susținut inițiatorii, pentru că după ce vede radarele, șoferul devine prudent și încetinește.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 195/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here