16 Decembrie, 2019

Racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor în 2017: simplu sau complicat?

Presupunând că vă aflaţi în situaţia de a solicita racordarea la gaze, vă propunem să vedem care sunt paşii de urmat, precum şi câte ceva despre termene. Reglementările se regăsesc în noul Regulament privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul nr. 32/2017 al Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial nr. 344/2017. 

Etapele procesului de racordare

Odată stabilit care este operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, intraţi în procedura care prespune următorii paşi:

1. Depuneţi cererea de racordare la şi achitaţi tariful de analiză a cererii.

2. Operatorul stabileşte soluţia tehnică de racordare.

3. Operatorul vă transmite:

 • avizul tehnic de racordare
 • schiţa cu soluţia tehnică de racordare;
 • oferta de contract de racordare
 • avizul tehnic de principiu,
 • studiul tehnico-economic privind finanţarea lucrărilor de extindere şi/sau de redimensionare a conductei de distribuţie a gazelor naturale necesare racordării;
 • schiţa cu soluţia tehnică de racordare;
 • oferta de contract privind participarea în cotă-parte la finanţarea lucrărilor/contract privind realizarea extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale;
 • oferta de contract de racordare.

4. Încheiaţi contractul de racordare cu operatorul şi, după caz, contractul privind participarea în cotă-parte la finanţarea lucrării/contractul privind realizarea extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesară racordării.

5. Achitaţi tariful de racordare la operator şi, după caz, cota-parte din finanţarea lucrării privind realizarea extinderii şi/sau redimensionării conductei de distribuţie.

6. Încheiaţi contractul de prestări servicii cu operatorii economici autorizaţi ANRE, respectiv verificatori de proiecte atestaţi ANRE, selectaţi de acesta, pentru etapele ulterioare;

7. În funcţie de cum s-a prevăzut în contract, urmează obţinerea certificatului de urbanism, a avizelor şi autorizaţiilor emise de organismele abilitate, precum şi a autorizaţiei de construire a racordului şi după caz, a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale.

8. Prin intermediul operatorilor autorizaţi de ANRE, dvs., în calitate de solicitant realizaţi proiectarea racordului şi, după caz, proiectarea extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie.

9. Urmează verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic aferente racordului, prin intermediul verificatorului de proiecte atestat.

10. Operatorul verifică documentaţia tehnică sau /şi proiectul tehnic, după care execută racordul, prin intermediul operatorilor economici autorizaţi; de asemenea, operatorul face şi extinderea şi/sau redimensionarea obiectivului/conductei de distribuţie, tot prin intermediul operatorilor economici autorizaţi.

11. În sfârşit, dacă toate au decurs fără alte probleme, se face recepţia tehnică şi punerea în funcţiune de către operator a racordului şi/sau a redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale.

E simplu, e complicat? Greu de răspuns. Un sfat, însă, de care e bine să ţineţi cont, şi anume că operatorii autorizaţi vă pot sprijini în parcurgerea etapelor de mai sus, ei cunoscând mai bine funcţionarea sistemului. 

Termene

Termenul în care operatorul are obligaţia să vă transmită avizul tehnic de racordare sau acordul tehnic de principiu, calculat de la data primirii cererii, este:

a) 5 zile lucrătoare pentru situaţiile în care:

 • nu este necesară realizarea extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale;
 • extinderea şi/sau redimensionarea obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale sunt/este prevăzute/prevăzută în contractul de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale sau în planul de investiţie al OSD aprobat de ANRE;

b) 30 de zile, în restul situaţiilor.

Dacă operatorul trebuie să facă şi extinderea şi/sau redimensionarea obiectivului/conductei de distribuţie şi această operaţiune nu poate fi realizată de OSD în termen de 3 luni de la data primirii cererii de racordare, puteţi realiza lucrarea prin intermediul operatorilor economici autorizaţi, prin încheierea, în acest sens, cu operatorul, a unui alt contract în acest scop. În acest contract se stabilesc toate condiţiile de realizare a extinderii şi/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv privind achitarea realizării lucrării de către operator către dvs., la termenul prevăzut pentru aceasta în contractul de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, respectiv în planul de investiţie al OSD, dar nu mai mult de 12 luni de la finalizarea lucrării, prin considerarea lucrării la valoarea realizată, dar nu mai mult decât valoarea de piaţă, garanţii, termenele de realizare, intermediare şi finale.

Evident, mai sunt şi alte detalii, pe care le găsiţi în Regulamentul din care am preluat aceste etape, prezentat schematic.

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  mai 15 2017

  Am depus documentatia ceruta in anul 2015, am platit suma stabilita de Distrigaz in nov.2015 acum s-au agatat de o sulta pe care am achitat-o prin cont bancar nu prin notar si au blocat dosarul la dep.juridic al sector 5. E simplu sau complicat ? De ce orice suma de bani intre mostenitori trebuie mijlocita de notar, transferul bancar este ilegal ?

 • Răspunde
  mai 15 2017

  Nu stiu daca se considera simplu sau complicat, daca ma gândesc ca nici acum dupa 2 ani nu am beneficiat de racordare la sistemul de distributie gaze naturale al capitalei. Am depus documentatia ceruta rand pe rand începând cu 2015 si pana de curând. Am achitat suma solicitata in nov.2015. Acum dosarul este blocat la dep.juridic al sect.5 deoarece suma considerata sulta intre mostenitorii imobilului nu a fost declarata la notariat ci a fost transferata prin intermediul conturilor bancare, lucru dovedit prin extras de cont. Unde este ilegalitatea ? Sulta nu se impoziteaza! Astfel de situatii se prescriu dupa 3 ani, au trecut chiar 4 de atunci….si totusi imobilul in cauza nu beneficiaza de racord la reteaua de distributie gaze naturale

 • Răspunde
  ionut
  august 10 2017

  acest ordin nu a intrat in vigoare a fost publicat doar in monitorul oficial.aveti noutati cand intra in vigoare?

 • Răspunde
  Vasile Braga
  decembrie 27 2017

  Din câte am înțeles durează mai bine de 1 an să te racordezi la gaz deși conducta e la poartă. Voi depune cererea la 5 ian 2018 și vă voi ține la curent.

  • Răspunde
   Tudor
   noiembrie 23 2018

   Salut.
   Chiar sunt curios in ce stadiu ai ajuns.
   Eu abia in decembrie 2018 incep formalitatile.
   Mentionez ca am conducta cu iesire (robinet pentru racord) chiar in curte.

 • Răspunde
  Iordache
  februarie 21 2018

  Bună ziua, daca plătesc un tronson de 100 de metri lineari pentru prelungirea traseului de gaz sunt proprietar pe acea zona ?, Și pentru ce perioada de timp?

 • Răspunde
  Emilia
  martie 13 2018

  Buna ziua,daca cumpar o garsoniera care a fost debransata de la gaz ,cat cost costa rebransarea?multumesc

 • Răspunde
  toni
  iunie 18 2018

  cat ma costa sa imi bag si eu gaz la casa in matca mar interesa cat dau sa ma lege

 • Răspunde
  COSTEL
  septembrie 1 2018

  1. Un dezvoltator imobiliar, are obligatia de a racorda imobilele nou construite la reteaua de distributie a gazelor naturale, daca nu exista bransament pentru agentul termic produs de RADET.
  2. Ce lege produce efecte in aceasta situatie ?
  3. Care sunt utilitatile obligatorii, a fi asigurate de catre un dezvoltator imobiliar la realizarea unui imobil, prevazute de lege ?

 • Răspunde
  ALEXANDRU
  octombrie 30 2018

  am depus cererea de racordare la gaze in decembrie 2017 am platit taxa de racordare din 14 februarie 2018 in august 2018 toata documentatia si toate avizele erau finalizate .Firma care trebuie sa vina sa faca bransarea spune ca nu are piesele necesare oare este posibil ca in doua luni sa nu poata sa procure acele piese

 • Răspunde
  Daniel Razvan
  ianuarie 22 2019

  Buna seara,in cazul unui bransament la reteaua de gaze, solutia este data dupa receptia lucrarii sau se poate da si inainte de momentul receptiei (in momentul in care reteaua/extinderea figureaza in sistemul lor)? Eu am primit o solutie cu bransament din alt punct (solutie pe care am contestat-o) in faza la care primaria nu depusese inca documentatia de extindere a conductei; am cerut o audienta la compania de gaze pe 31.01.2019 pentru reanalizarea solutiei ; reprezentantii primariei care au depus documentatia de extindere la compania de gaze pe 18 01.2019, m-au asigurat ca pana pe 31.01.2019 la compania de gaze in sistem, va figura deja noua extindere, iar solutia initala va fi schimbata. Ce parere aveti ?! multumesc anticipat, x

 • Răspunde
  AURORA
  iulie 31 2019

  AM O USCATORIE DE 12 M PATRATI E CONSIDERATA APARTAMENT SE POATE BAGA O CENTRALA MICA PE GAZ???

Scrie un comentariu