În cadrul şedinţei Guvernului de ieri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a prezentat programul Rabla Plus în cadrul căruia orice persoană, fizică sau juridică, ce deține o mașină veche pe care vrea să o caseze și dorește să achiziționeze un autoturism 100% electric, va beneficia de un sprijin financiar total de aproximativ 6.000 de euro.

Acest lucru va fi posibil întrucât persoana în cauză va putea beneficia concomitent atât de prima de casare de 6.500 de lei, de eco-bonusuri, precum și de eco-tichetul de 20.000 de lei.

Ce este programul Rabla Plus?

Potrivit declaraţiilor ministrului, Rabla Plus în 2016 va avea două componente:

  • Rabla clasică – prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziția unei mașini noi dacă își casează autovehiculul vechi;
  • extensia nouă, partea de plus a Programului – prin care se stimulează achiziția de mașini electrice fără obligativitatea populației de a casa un autovehicul personal.

Atenţie! Cele două direcții pot fi accesate de populație separat sau combinat.

Forma clasică a programului Rabla

În cazul în care un român vrea să-și caseze mașina veche, poluantă, și vrea să-și cumpere una nouă – acesta poate accesa componenta clasică a Programului, care în 2016 va beneficia de un suport financiar de 145 de milioane de lei.

Programul Rabla Clasic 2016 este aproape neschimbat față de cel din anii trecuți,  respectiv rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situații:

  • un eco-bonus de 750 de lei pentru cei care decid să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau
  • un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, atunci un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă la o sumă de aproape 9.000 de lei, care va fi decontată de AFM din costul mașinii noi.

Rabla Plus

Cei care vor să aleagă o mașină care nu poluează deloc, beneficiază din parte AFM de două tipuri de eco-tichete:

  • un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism electric-hibrid
  • un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile 100% electrice.

ATENŢIE! În această extensie Rabla Plus dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, personal.

Cum pot fi combinate cele două axe ale programului?

În situaţia în care o persoană deține o mașină veche pe care vrea să o caseze și dorește să achiziționeze un autoturism 100% electric, aceasta va beneficia de un sprijin financiar total de aproximativ 6.000 de euro, întrucât poate beneficia concomitent atât de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri, precum și de eco-tichetul de 20.000 de lei.

Ministrul mediului a mai ţinut să precizeze că există o a treia componententă a acestui program Rabla Plus, care va finanța infrastructura electrică, și anume rețeaua de alimentare pentru autovehicule electrice.

În momentul de faţă se lucrează la Ghidul de finanțare, urmând ca în cursul lunii mai să se încerce deschiderea liniei de finanțare pentru toți cei interesați.

Cine poate accesa Programul Rabla Plus?

Orice persoană care are domiciliul sau reşedinţa în România, nu are obligaţii de plată la bugetul local şi este proprietarul unui autovehicul cu o vechime de minimum 8 ani pe care dorește să-l schimbe cu unul mai puțin poluant.

Sursa: Guvernul României

Ai nevoie de Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here