Ministerul Mediului a publicat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să își înlocuiască mașina de spălat rufe, aparatul de aer condiționat sau frigiderul vechi cu aparate noi, mai performante, în cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice. Ghidul de finanțare și proiectul programului au fost publicate pe pagina de internet a instituției, în dezbatere publică timp de 10 zile, pentru a se primi opinii sau sugestii cu privire la condiții. 

Persoanele eligibile vor primi, la cerere, un voucher de până la 400 de lei, în funcție de aparat, pe care îl vor prezenta la magazin, urmând să suporte din buzunar diferența de cost pentru noul aparat electrocasnic.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceste persoane sunt următoarele: 

a) este persoană fizică cu domiciliul în România;

b) nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local

c) are vârsta de minimum 18 ani

d) este posesor de act de identitate valabil. 

Valoarea voucherului va fi de:

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;

b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;

c) 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);

d) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A++;

e) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A+++. 

Important de precizat este că oamenii vor putea achiziționa mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie. La momentul predării echipamentului nou-achiziționat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanțare.  Voucherul va fi valabil pentru o perioadă de 60 de zile de la emitere. Lista magazinelor din care vor putea fi cumpărate aparate pe baza voucherului va fi prezentată pe site-ul Administrației Fondului de Mediu. 

Comercianții care doresc să participe în Program și care îndeplinesc criteriile incluse în Ghidul de finanțare se pot înscrie prin depunerea dosarului de validare electronică, după publicarea Ordinului de ministru și demararea sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

Sursa: Ministerul Mediului

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here