23 Ianuarie, 2020

Rabla pentru electrocasnice, buget nou. Ce condiții trebuie îndeplinite de persoanele fizice

Începând din data de 18 iunie, persoanele fizice care doresc  să obțină un voucher în cadrul Programului Rabla pentru Electrocasnice, se pot înscrie la Administrația Fondului pentru Mediu. 

Persoanele fizice se vor putea înscrie prin intermediul aplicației electronice pe pagina web a AFM, https://solicitant.afm.ro/PF/

În funcție de aparatul cumpărat, voucherele au valori cuprinse între 200 și 400 lei. Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:

  • 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
  • 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
  • 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
  • 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++;
  • 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;
  • 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++. 

Bugetul initial al programului, de 40.000.000 lei, demarat pe 24 mai, a fost epuizat în doar 12 ore de la lansare. Autoritățile au alocat acum un buget de 28.269.300 lei. Sumele aferente voucherelor neutilizate în termenul de valabilitate, precum și diferențele rezultate din modificarea eficienței energetice a unui echipament aprobat la cererea beneficiarului, de la o clasă superioară la o clasă inferioară în cadrul Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, vor deveni disponibile pentru noi înscrieri, mai precizează Administrația Fondului pentru Mediu. 

Conform celor afișate pe site-ul AFM, beneficiarii persoane fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) este persoană fizică cu domiciliul în România;

b) nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data achiziționării EEE;

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniți în momentul înscrierii în aplicația informatică;

d) este posesor al unui/unei buletin/cărți de identitate valabil/(e) în momentul înscrierii în program;

e) se obligă să predea, în momentul achiziționării unui EEE nou, un EEE uzat echivalent, din aceeași categorie, respectiv: categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, categoria aparate de aer condiționat/aparate de aer condiționat portabile, categoria mașini de spălat vase, categoria mașini de spălat rufe, categoria televizoare.

f) își dă acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor și clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații și statistici.


comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu