Programul „Rabla pentru electrocasnice” a demarat de marți, 18 decembrie și va permite cetățenilor să își înlocuiască aparatele electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Legestart a anunțat încă de acum două luni procedura de înscriere în program, atunci când a fost postată pe pagina Ministerului Mediului. Persoanele care doresc să primească voucherele trebuie să acceseze aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu şi să urmeze pașii de înscriere în program. Apoi se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii:

–          mașini de spălat rufe;

–          frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice;

–          aparate de aer condiționat.

Valoarea voucherelor a fost stabilită astfel:

• 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;

• 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;

• 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficiența energetică la răcire (A+++/A++);

• 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A++;

• 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A+++.

Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii. Este important de precizat că persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziționarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1.

Cetățenii pot achiziționa mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Sursa: Ministerului Mediului

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here