Pungile de transport din plastic subțire cu mâner vor fi interzise în România, ca o primă măsură pentru reducerea utilizării acestui tip de ambalaje. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, în contextul în care ţara noastră riscă o procedură de infringement pe probleme de mediu.
Proiectul pentru modificarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje nu prevede doar interzicerea pungilor de transport din plastic plastic subţite cu mâner, ci şi reguli mai dure ce trebuie respectate de comercianţi.
Astfel, operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire, sunt obligaţi să aplice sistemul depozit – posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul în schimbul rambursării taxei de depozit a ambalajului.
Cei care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile și operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.
În plus, comercianţii care vând produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic sunt obligaţi să informeze consumatorii asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.
De ce sunt necesare modificările?
Potrivit notei de fundamentare a propunerii legislative, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește.
Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume.
Totodată, România avea data de 27 noiembrie 2016 ca termen de conformare şi transpunere a Directivei 2015/720/UE de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.
Ai nevoie de Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!