Hope and Homes for Children România, un ONG care luptă pentru reformarea sistemului de protecţie socială a copilului, a publicat ieri, 3 aprilie, rezultatele unei radiografii minuţioase a situaţiei copiilor din centrele de plasament şi a modului în care sunt organizate Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la nivel naţional.

Raportul reprezintă o analiză obiectivă asupra celor 8 regiuni de dezvoltare din România privind serviciile sociale oferite copiilor, oferind date cantitative cu privire la centrele de plasament existente şi date calitative care surprind opiniile copiilor şi ale celor evaluaţi.

În aceaşi timp, raportul prezintă o evaluare complexă a sistemului de protecţie a copilului din România şi se încheie cu o serie de concluzii şi recomandări legislative, strategice pentru finalizarea procesului de închidere a centrelor de plasament de tip vechi şi dezvoltarea unei infrastructuri cât mai apropiate de mediul familial.

Potrivit analizei realizată de HHC România, în 45 de DGASPC-uri auditate, din totalul de 57.480 de copii aflaţi în îngrijirea statului în servicii rezidenţiale sau servicii de tip familial, 8.721 de copii  trăiesc încă în 159 de centre de plasament auditate, centre ce pot fi închise pentru a finaliza reforma și pentru a trece definitiv către un sistem de protecţie a copilului cât mai apropiat de mediul familial.

Majoritatea copiilor aflaţi în grija statului trăiesc deja în medii cât mai apropiate de viaţa de familie19.004 de copii se află în asistenţă maternală, 7.029 de copii trăiesc în case şi apartamente de tip familial şi 21.033 de copii se află în plasament la rude şi alte familii / persoane.

Brăila, Giurgiu şi Teleorman sunt singurele judeţe din ţară în care nu mai există centre de plasament de tip vechi, iar copiii aflaţi sub protecţia statului trăiesc în medii cât mai apropiate de o familie. La polul opus se găseşte judeţul Iaşi, cu 12 centre de plasament de tip vechi.

Auditul a fost realizat în perioada iulie-septembrie 2011, în urma unui parteneriat dintre HHC România şi organizaţia britanică ARK (Absolute Return for Kids), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Compartimenul Înaltul Reprezentant pentru Protecţia şi Îngrijirea Copilului. Facilitarea colaborării cu DGASPC-urile a fost realizată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin Direcţia Generală Protecţia Copilului. 

Echipa de colectare a datelor a fost formată din 7 asistenţi sociali, 4 psihologi, 7 profesori şi 2 economişti. Datele au fost colectate pe baza a trei chestionare: unul adresat directorilor DGASPC, unul şefilor de centre de plasament şi unul adresat direct copiilor.

Colectarea datelor s-a realizat la nivelul a 45 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din ţară şi au fost evaluate 159 de centre de plasament, fiind intervievaţi şefii centrelor de plasament, dar şi personalul care se ocupă de îngrijirea directă a copiilor.

În evaluarea sistemului serviciilor sociale au fost implicaţi şi copiii. Astfel, cele 198 de interviuri cu copii şi tineri din centrele de plasament reliefează detalii relevante despre viaţa lor cotidiană, dar şi despre cei care se ocupă direct de îngrijirea lor. Copiii au avut posibilitatea de a face sugestii privind îmbunătăţirea sistemului de protecţie (la nivelul DGASPC-urilor, există în acest moment 13.659 de posturi vacante).

*

Auditul Serviciilor Sociale pentru Copii din România va sta la baza elaborării unei Strategii Naţionale care îşi propune să prevină separarea copilului de familie, într-un cadru legislativ şi metodologic aplicabil unitar, la nivel naţional, care va genera, într-un termen realist, îmbunătăţirea vieţii multor copii aflaţi în situaţii delicate.

Sursa: Fundaţia Hope and Homes for Children, România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here