Guvernul intenționează să revizuiască propunerile legate de plățile cash, după ce a făcut public proiectul de ordonanță de urgență prin care se modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor cash. În expunerea de motive, se menționează că societatea românească nu este pregătită, în prezent, pentru a limita utilizarea numerarului.

Prin această ordonanță, se propune revenirea la plafoanele stabilite în Legea nr. 70/2015, înainte de modificările aduse de Legea nr. 296/2023. Astfel, toate limitele actuale de cash vor fi păstrate, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei/zi

Guvernul menționează în expunerea de motive că au fost aduse modificări și completări Legii nr. 70/2015 pentru a consolida disciplina financiară, în ceea ce privește operațiunile de încasări și plăți în numerar, dar și pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, astfel că unele schimbări au vizat reducerea limitelor pentru încasări și plăți între diferite entități, inclusiv operatori economici, între aceștia și persoanele fizice, precum și între persoanele fizice.

Motivul principal pentru reducerea limitelor de utilizare a numerarului este combaterea evaziunii fiscale, având în vedere că economia României este în mare măsură bazată pe numerar, iar economia subterană reprezintă aproximativ 30% din PIB. Cu toate acestea, reacțiile publicului și ale societății la această măsură au dus la concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru o restricționare a utilizării banilor cash. Aceste reacții au variat de la temerea eronată că numerarul va fi eliminat, la îngrijorarea cu privire la dificultatea activităților zilnice, în special pentru micile afaceri, până la costurile suplimentare generate de comisioanele și taxele asociate plăților electronice.

În plus, un sondaj efectuat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a arătat că, în perioada 03-06 noiembrie 2023, majoritatea antreprenorilor (94,1%) au fost împotriva reducerii pragului pentru plățile cash introduse prin Legea nr. 296/2023.

Avându-se în vedere aceste aspecte, Guvernul propune revenirea la limitele prevăzute în Legea nr. 70/2015, înainte de modificările recente.

Vezi aici Legea 296/2023

Vezi aici Legea 70/2015

Vezi aici alte articole despre plățile cash

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here