O altă propunere prin care se legiferează fumatul în anumite spaţii publice cum ar fi terasele restaurantelor, dar şi cazinourile cu săli de joc, unde se consumă băuturi alcoolice, a fost depusă la Senat, pentru dezbatere publică.

Propunerea de completare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost iniţiată “la solicitarea mediului de afaceri” de către 6 senatori şi deputaţi, care susţin că afaceriştii au resimţit modificări semnificative ale câştigurilor lunare, ca urmare a adoptării noii legi antifumat.

Iniţiatorii doresc ca fumatul să fie permis atât pe terasele descoperite, cât şi pe cele acoperite ale unităţilor de alimentaţie publică, dacă locaţiile respective au cel mult trei pereţi. De asemenea, parlamentarii cer să fie permis fumatul în cazinourile unde sunt săli de joc în care este permis şi consumul băuturilor alcoolice, “iar majoritatea consumatorilor doresc să fumeze”:

La art. 3 alin (2) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al Româniai, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, după litera e) se introduce o nouă literă, lit. e indice 1), cu următorul cuprins:

“e indice 1) se permite fumatul în spaţiile destinate teraselor unităţilor de alimentaţie publică acoperite sau descoperite care au maximum trei pereţi, precum şi în spaţiile destinate şi autorizate pentru funcţionarea cazinourilor.”

Iniţiativa legislativă a fost pusă în debatere publică la Senat, prima cameră sesizată, în procedură de urgenţă, pe 30 martie. Proiectul are deja câteva opinii trimise, cele mai multe fiind negative la adresa modificărilor:

Sigur că majoritatea clienţilor din cazinouri vrea să fumeze, poate şi clienţii barurilor, cluburilor, de ce trebuie să fie privilegiate cazinourile? … Nu pot exista modificări semnificative ale câştigurilor lunare ale mediului de afaceri, pentru că nici măcar o lună nu s-a împlinit de la intrarea în vigoare a legii. O asemenea lege are nevoie de un interval de timp de minim 1 an pentru a-şi dovedi aplicabilitatea şi efectele, e o regulă nescrisă, dar logică şi practicată în orice societate democratică.”

Ai nevoie de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Parca nu era in regula sa nu se intervina de catre „cineva” cu „propuneri” la aceasta lege!
    Va rugam sa tineti cont de sanatatea celor din jur, chiar si fumatorilor, ne-am saturat de fumul inhalat, chiar si pe terasele propuse sau in cazinouri.

  2. Nefumatori nu isi fac aparitia decat pe site-uri unde comenteaza ca s-au saturat sa inhaleze fum. Acum ca nu mai este fum unde sunt? Am o cafenea si deja am dat afara jumatate din personal, am muncit opt ani sa strang banii ca sa o pot deschide si trei ca sa o aduc la un nivel la care se poate scoate profit din afacere. Doisprazece ani de munca irositi, pentru ca ‘unii’ intra in locuri care nu sunt pentru ei. Au fost baruri de fumatori si de nefumatori de ce intrai la fumatori? E ca si cum femeile intra in toaleta barbatilor si interzic pisoarele. Sa fim seriosi libertatea de a alege ne apartine nu trebuie impusa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here