Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege pentru instituirea zilei de 1 martie, ziua Mărțișorului, ca zi de sărbătoare națională, pentru promovarea sărbătorilor populare românești.

În expunerea de motive, se argumentează că Mărțișorul reprezintă o marcă distinctivă şi un element specific de autenticitate a expresiei culturale tradiționale românești. El constituie unul din cele 7 elemente româneşti incluse de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității: “Sărbătoarea populară a Mărţişorului marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, şi este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români”, se mai arată în proiectul inițiat la Senat.

LEGE pentru instituirea Zilei Mărțișorului ca zi de sărbătoare naţională

Articolul 1. Se instituie ziua de 1 martie – Ziua Mărţişorului, ca zi de sărbătoare naţională.

Articolul 2. Ziua Mărţişorului poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice de drept public ori privat, prin organizarea şi/sau participarea, în ţară şi peste hotare, la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social, cultural, artistic sau ştiinţific, dedicate acestei sărbători naţionale, luând în considerare combinaţia culorilor albă şi roşie drept culori specifice ale zilei.

Articolul 3. Autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Articolul 4. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători în ţară sau peste hotare.

Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, pentru votul final.


comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here