Parlamentarii vor să schimbe regulile de acordare a vizelor de reședință și de flotant, astfel încât acestea să nu mai poată fi obținute decât în funcție de spațiul locuinței și al numărului de persoane.

Mass-media a prezentat mai multe cazuri de luare în spațiu, la aceeași adresă, a zeci și chiar mii de persoane, iar legea este permisivă cu astfel de situații, care “sfidează cea mai elementară logică”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului. Mai mult, pentru una dintre aceste adrese s-a înființat o secție de votare, din cauza numărului mare de flotanți din acea locuință.

O a doua problemă semnalată în presă este comercializarea dreptului de luare în spațiu, mai ales pentru cetățenii moldoveni, care după dobândirea cetățeniei române, cumpără o locuință și apoi iau, la rândul lor, în spațiu, zeci de conaționali contra unor sume de bani, creând adevărate rețele.

Propunerea legislativă prevede ca declarația de primire în spațiu a proprietarului și documentul eliberat de Evidența populației să cuprindă suprafața imobilului și numărul de persoane care locuiesc deja acolo.

OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români

Art. 28 – alin. (1) lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, care să cuprindă suprafața utilă a locuinței și numărul de persoane din locuință, însoțită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) sau, după caz, la lit. d)”.

Astfel, statul va avea dreptul de a refuza acordarea vizei de reședință sau emiterea cărții de identitate dacă locuința/adresa nu îndeplinește exigențele minimale pentru locuit.

Art. 28 – alin. (1),  după lit. d) se introduce lit. e),  care va avea următorul cuprins:

„e) stabilirea domiciliului nu este permisă pentru terțe persoane, altele decât membrii familiei, în cazul în care numărul de persoane pe locuință și suprafața minima utilă nu se încadrează în prevederile anexei 1 din Legea locuinței nr. 114/1996”.

La art. 43, lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) nerespectarea dispozițiilor art. 25, art. 28 alin. (1), art. 31 alin. (3), art. 34 alin. (2) și art. 36, cu amendă de la 75 la 150 lei”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută în procedură de urgență la Senat, apoi va intra în plenul Camerei  Deputaților,  pentru votul final.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 97/2005? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here