Un proiect de lege care prevede eliminarea taxei de poluare sau de înmatriculare și includerea timbrului de mediu în taxa de drum așteaptă votul final în Camera Deputaților. Astfel, susțin inițiatorii, toate autoturismele care circulă pe drumurile publice vor plăti timbrul de mediu, indiferent de țara în care este înmatriculată mașina:

“Mai mult, principiul «poluatorul plătește» nu este respectat întocmai, dacă luăm în considerare că un autovehicul care a plătit taxa/timbrul pe toată durata sa de viață poate fi casat în doar câteva luni sau unul care nu a plătit niciodată poate funcționa încă 10 ani, plus că tot mai mulți români au încercat să evite plata taxei/timbrului prin înamtricularea mașinilor în statele UE din vecinătate”.

În plus, spun parlamentarii care susțin proiectul legislativ, vor plăti, odată cu taxa de drum și timbrul de mediu, și mașinile care tranzitează România și care, de asemenea, poluează.

Excepție de la noul timbre de mediu vor face mașinile de ambulanță, ale armatei, ale persoanelor cu handicap, dar și cele noi, electrice și hibrid, motorizate Euro 6.

Valoarea timbrului de mediu a fost stabilită pe mai multe categorii de autoturisme, acesta putând fi achiziţionat pentru o zi, o săptămână, o lună, trei luni şi un an, de la orice staţie de alimentare cu combustibil.

  • Autoturisme – 3 euro (1 zi), 5 euro (7 zile), 12 euro (30 zile), 14 euro (90 zile), 20 euro (12 luni)
  • Vehicule transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune și maxim 23 locuri – 9 euro (1 zi), 18 euro (7 zile), 36 euro (30 zile), 42 euro (90 zile), 60 euro (12 luni)

Inițiatorii spun că modificarea legii nu numai că nu cheltuiește bani de la buget, ba chiar va aduce în plus, de patru ori mai mult ca în prezent, dacă luăm în calcul mașinile aflate în tranzit, pe cele înmatriculate în alte țări, care sunt acum în număr de peste 800.000, conform datelor oficiale.

Din banii obținuți s-ar putea plăti restituirea unor sume obținute în instanțe de cetățenii care au contestat taxa de timbru actuală, sau pe cea de primă înmatriculare. Pentru aceste persoane, care au achitat taxa de mediu în perioada 01.01.2007 – 31.12.2016, proiectul prevede ca acestea să solicite restituirea în integralitate a sumelor plătite, pe o perioadă eșalonată de cel mult 36 de luni, sau să ceară compensarea cu timbrul de mediu propus în condițiile actualei propuneri.

Cei care vor circula fără taxa de timbru de mediu valabil și vor fi prinși de poliția rutieră vor primi amendă sau se pot alege chiar și cu reținerea certificatului de înmatriculare, după caz.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar dacă va fi votat în Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere publică, va schimba legea.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here