Medicii și personalul medical din unitățile de urgențe și terapie intensivă ar putea ieși mai repede la pensie, conform unei propuneri legislative inițiate la Senat.
Parlamentarii vor dezbate modificarea și completarea a două acte normative privind sistemul de pensii, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
Propunerea legislativă prevede recunoaşterea condiţiilor speciale de muncă în care îşi desfăşoară activitatea personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar care lucrează în secţiile de anestezie-terapie intensivă şi în unităţile de primi urgenţe din cadrul spitalelor. Prin recunoașterea acestor condiții la vechimea în muncă, pentgru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare corespunzător perioadei de activitate desfăşurate în condiţii speciale, potrivit legii. Astfel, recunoscând norma extinsă de lucru, efectuată inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi factorii de risc aferenţi, vârsta de pensionare se va reduce cu jumătate din perioada desfăşurată în condiţii speciale de muncă.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se completează după cum urmează:
La alineatul (1) al articolului 30, după litera f) se adaugă o nouă literă, litera g), care va avea următorul cuprins:
“g) activităţile desfăşurate de personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar care lucrează în secţiile de ancstezie-terapie intensivă şi în unităţile de primi urgenţe din cadrul spitalelor.”
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii se completează după cum urmează:
La alineatul (1) al articolului 28, după litera e) se adaugă o nouă literă, litera f), care va avea următorul cuprins:
“f) activităţile desfăşurate de personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar care lucrează în secţiile de anestezie-terapie intensivă şi în unităţile de primi urgenţe din cadrul spitalelor.”
După dezbaterile din Senat, propunerea legislativă trebuie adoptată în camera decizională, Camera Deputaților, pentru a merge la promulgare.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României