Senatul va dezbate în sesiunea din februarie o propunere legislatvă care prevede acordarea a 5 zile libere pe an pentru părinții care au nevoie să supraveghere starea de sănătate a copiilor. Legea în vigoare nr. 91/2014 prevede că angajații cu copii pot beneficia de numai o singură zi liberă atunci când copiii lor sunt bolnavi. Pentru această facilitate acordată se plătesc contribuțiile la stat, dar angajatorul nu este obligat de lege să achite și ziua de muncă respectivă.

Parlamentarii care au inițiat propunerea legislativă susțin, în expunerea de motive, că „Această zi stabilită este insuficientă pentru un părinte că să poate să-și însoțească copilul la consultații medicale„.

Actul normativ stabilește pentru fiecare părinte maximum 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, țînând cont atât de numărul cât și de starea de sănătate a copiilor.

Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 91 din 1 iulie 2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului

La articolul 3 alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) Zilele libere potrivit art.l alin. (1) se acordă ţinând cont de numărul copiilor prevăzuţi la art.l alin. (4) şi de starea de sănătate a acestora, nedepăşind 5 zile lucrătoare pe fiecare copil pe durata unui an calendaristic pentru un titular prevăzut la art. 1 alin. (2).

La articolul 2 alin. (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(2) Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 2 zile lucrătoare înainte de vizita la medic.

Totodată, inițiativa introduce și categoria de părinți adoptivi pentru „înlăturarea unei situații discriminatorii„.

La articolul 1 alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(1) Zilele lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului, denumită în continuare liberul, se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura posibilitatea părinţilor fireşti, adoptivi sau reprezentanţilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia şi de a însoţi pe acesta la consultaţii medicale.

(2) Titularii dreptului sunt părinţii fireşti şi adoptivi, respectiv reprezentanţii legali ai copilului, asiguraţi în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

(4) Sunt consideraţi copii minori aflaţi în îngrijirea şi întreţinerea părinţilor fireşti, adoptivi sau a reprezentanţilor legali cei cu vârste cuprinse între 0-18 ani.

Ai nevoie de Legea nr. 91/2014 ? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here