Mai mulţi deputaţi susţin ca directorii de spitale să nu mai fie condiţionaţi de cariera universitară pentru a ocupa o funcţie de conducere. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 154/2014 pentru modificarea art.184 alin.(6) şi (11) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii argumentează că principalele criterii pentru care un medic poate ocupa o funcţie de conducere trebuie să fie legate de profesionalismul şi de experienţa cadrului medical, nu de existenţa sau nu a unei cariere universitare.
Funcţiile de conducere vizate de această lege sunt cele de şef de laborator, de şef de secţie, de şef de serviciu medical şi de director medical.
“Legislaţia în vigoare s-a dovedit a fi una clar nefuncţională şi din aceste motive, propunerea legislativă pe care o supunem atenţiei aduce eliminarea prevederilor privind incompatibilităţile referitoare la categoriile amintite, acestea fiind vădit excesive. Este evident că prin ultima modificare adusă Legii reformei în domeniul sănătăţii, se creează un sistem discriminatoriu, în sensul că se încalcă dreptul de a ocupa o funcţie de conducere medicilor care nu sunt cadre didactice, ori o astfel de reglementare este necesar să fie corectată”, susţin, în expunerea de motive, deputaţii care au iniţiat proiectul legislativ.
Art. 184, alin. (6) din Legea nr. 154/2014 pentru modificarea art. 184 alin. (6) şi (11) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882 din 4 decembrie 2014, se modifică după cum urmează:
“Art. 184 – (6) În spitalele clinice, secţiile, laboratoarele şi serviciile medicale clinice funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical şi director medical poate fi ocupată de un cadru didactic din învăţământul superior medical, la recomandarea senatului instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu aprobarea managerului şi cu avizul consiliului de administraţie al spitalului.“
Proiectul legislativ a fost înregistrat pentru dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!