Instituțiile statului duc lipsă de personal calificat în fel de fel de proiecte, dar nu pot angaja persoane competente din domeniul privat, pentru că Legea funcționarilor publici este prea strictă. Asta susțin inițiatorii unui proiect legislativ care prevede ca angajații din mediul privat să poată ocupa o funcție publică doar cu avizul ANFP, nu prin concurs.

“Politicile publice pot fi implementate numai prin intermediul unui aparat administrativ corespunzător, nu doar din perspectiva mijloacelor tehnice materiale, ci mai ales prin prisma resursei umane”, se argumentează în expunerea d motive a proiectului legislativ.

Angajarea se face ca urmare a unui referat de necesitate pe care autoritatea statului îl face la ANFP, iar persoanele din cadrul unor firme private care corespund cerințelor de vechime și experiență profesională, vor fi angajate ca funcționari publici.

Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. La art. 90, alin. (2) se modifică și se completează după cum urmează:

„(2) Transferul se poate face într-o funcție publică pentru care sunt îndeplinite condițiile specifice prevăzute în fișa postului sau pe un post de angajat contractual transformat la cererea instituției publice în funcți publică cu avizul Agenției Naționale a Funcționarului Public.”

Proiectul legislativ abia a fost pus în dezbatere publică la Senat, și nu are încă avizele Guvernului și Consiliului Legislativ. Potrivit ultimelor date oficiale ale ANFP, la sfârșitul anului 2015, numărul total al funcțiilor publice din țara noastră era de peste 164.000, și doar 4,6% dintre posturi erau vacante.

Ai nevoie de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau Kindle, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here