Un proiect legislativ prevede ca alocația de stat pentru copii să fie în sumă fixă, de 450 de lei, și să nu mai fie calculată în funcție de Indicele social de referință (ISR). Inițiatorii modificării legislative susțin că suma mică alocată copiilor din țara noastră stă la baza abandonului școlar, a sărăciei și a scăderii natalității. Sumele necesare acoperirii acestor noi fonduri, pentru mărirea alocației la 450 de lei, spun parlamentarii, se pot aloca de la companiile cu capital strain din țara noastră.
“Resursele fianciare pot proveni din încasarea unei taxe de responsabilizare în cuantum de 0,91% din cifra de afaceri a tuturor companiilor cu capital strain care importă mărfuri care pot fi produse în România, de la toate marketurile și hipermarketurile cu capital străin și la toate companiile care au preluat exploatarea și distribuirea resurselor naturale ale României (E.ON, OMV, ENEL, etc)”, se mai argumentează în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii
Art. 3, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Cuantumul alocației de stat pentru copii se stabilește la valoarea lunară de 450 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2017.”
Proiectul legislativ prevede și cum vor fi cheltuiți banii în plus din alocație.
După alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
„(11) Alocația de stat pentru copii în cuantumul stabilit la alin. (1) va fi cheltuită defalcat după cum urmează:
a) 30% pentru achiziția de îmbrăcăminte și încălțăminte;
b) 30% pentru achiziția de alimente;
c) 25% pentru achiziția de bunuri care contribuie la educație (cărți, reviste, literature, rechizite școlare, abonament internet, computer/tabletă sau alte asemenea dispozitive, echipamente sportive sau tehnice, etc.)
d) 15% pentru tabere sau excursii educaționale în perioada de vacanță.”
Propunerea legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, pe 1 noiembrie 2016 și așteaptă avizele Consiliului Legislativ și Guvernului. Indiferent de votul senatorilor, inițiativa va fi dezbătută apoi în Camera Deputaților, care este camera decizională.
Ai nevoie de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
Sa voteze astia de i-am ales si legi in interesul copilului, sa poata avea acces la educatie, acces enorm de coatisitor, la imbracaminte, incaltaminte, hrana sanatoasa….si cate nevoi nu are un copil?