Un deputat PSD a propus o lege nouă care prevede înființarea unor birouri unice de înmatriculări auto la nivelul sediilor RAR din cadrul Ministerului Transporturilor, pentru ca cetățenii să nu mai fi puși pe drumuri de la sediile Înmatriculărilor din Ministerul de Interne, la sediile Registrului Auto și la Fisc, pentru a depune, în esență, același fel de acte în mai multe locuri.
În prezent, înainte de înmatricularea autovehiculului, proprietarul trebuie să se adreseze organului fiscal pentru înregistrarea fiscală a proprietății în baza actului translativ de proprietate, apoi, pentru realizarea înmatriculării, trebuie verificată existența unei polițe de asigurare obligatorii valabilă și achitate taxe pentru diferite etape ale procedurii, în contul a diferiți beneficiari”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Noua lege, Lege pentru înființarea în cadrul Ministerului Transporturilor – Registrul Auto Român a Biroului unic de înmatriculare a autovehiculelor, are doar 7 articole. Noile birouri nu necesită personal în plus sau buget suplimentar alocat, deoarece angajații din serviciile de înmatriculări de la MAI se vor muta împreună cu cei de la RAR, strict pentru înmatricularea autovehiculelor. Asta pentru că la nivelul direcțiilor de înmatriculări ale ministerului de Interne, ca și la Registrul Auto, există și alt gen de atribuții de serviciu, astfel că acești angajați vor fi relocați.

Art. 1 – La nivelul structurilor teritoriale ale Registrului Auto Român se înființează Biroul unic de înmatriculare a autovehiculelor, entitate fără personalitate juridică, prin comasarea, în condițiile legii, a serviciilor și echipamentelor necesare procedurii de înmatriculare din cadrul Ministerului Transporturilor, și ale Ministerului Afacerilor Interne.

Inițiatorul propune, în ultimele două articole, ca ulterior mutării angajaților într-un birou comun de înmatriculări, ministerul Tranporturilor să se ocupe de implementarea unui soft pentru o bază de date unică la nivelul înmatriculărilor, cu proceduri stricte de utilizare.

Art. 6 – Începând cu data de 01 ianuarie 2018, sub sancțiunea nulității absolute, sunt valabile doar înmatriculările operate în cadrul Biroului unic de înmatriculare a autovehiculelor.

Art. 7 – Softul necesar eficientizării activității Biroului unic de înmatriculare a autovehiculelor va fi achiziționat de către Ministerul Transporturilor, care are obligația de a asigura implementarea acestuia până la data de 01 ianuarie 2019.

Proiectul noii legi a fost respins de Senat, dar Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere publică, este forul decizional.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here