Senatorii vor să includă în Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României bunurile cultural de patrimoniu, care ar fi astfel mai protejate de contrabandişti.

Bunurile culturale de patrimoniu, indiferent că vorbim de obiecte, terenuri sau clădiri, sunt “resursă strategică” a cărei degradare este ireversibilă, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Protejarea patrimoniului cultural naţional este definită în acest proiect ca totalitatea măsurilor cu caracter ştiinţific, juridic, administrative, financiar, fiscal şi etnic, menite să asigure identificarea, cercetarea, inventarierea, clasarea, evidenţa, conservarea, inclusive paza şi întreţinerea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a bunurilor culturale.

Parlamentarii propun modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190, din 18 martie 2014 cu adăugarea unui pasaj la Art. 3.

Art. 3 – Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele:

n) orice acţiuni sau inacţiuni care au ca rezultat afectarea gravă a obiectivelor naţionale de securitate din domeniul promovării identităţii naţionale, a prezervării şi valorificării patrimoniului cultural prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria „tezaur” sau a monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice, grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional, inclusiv tentativa; săpăturile arheologice ilegale şi toate activităţile asociate braconajului arheologic efectuate în zonele de interes naţional aşa cum sunt definite prin O.G. nr 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.“

De asemenea, senatorii propun ca în cazul în care va fi adoptată, legea modificată să fie trimisă Guvernului, pentru a elabora, într-un termen de 60 de zile, împreună cu specialiştii din Ministerul Culturii, normele metodologice de aplicare a ei. Iniţiativa se află în dezbatere publică la Senat, în procedură de urgenţă.

Ai nevoie de Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here