20 Ianuarie, 2020

Propunere: Asiguraţii RCA, despăgubiţi de firmele cu care au asigurare

Pe ordinea de zi a Senatului a fost pusă în dezbatere o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România. Senatorii propun ca firmele de asigurări să îi despăgubească doar pe cei cu care au contract, pentru ca cetăţenii care sunt asiguraţi să fie astfel protejaţi în mod real şi motivaţi să încheie poliţa RCA.

Iniţiatorii spun că în acest moment e un adevărat haos în cazul unui accident de circulaţie sau o simplă tamponare soldată cu pagube, incident  în care una dintre maşini nu are asigurare. Chiar dacă şoferul care deţine o astfel de asigurare nu este vinovat de producerea accidentului respectiv, compania la care are încheiată poliţia se îndreaptă în vederea recuperării prejudiciului către firma la care este asigurat autovehiculul vinovat, şi de aici se întârzie cu tot felul de proceduri.

Modificarea legii înlătură situaţiile dificile prin care, în caz de avarie, sunt responsabile autovehiculele neasigurate, înmatriculate în alte ţări sau asigurate la societăţi rău platnice. Cu alte cuvinte, cel care plăteşte asigurarea RCA are garanţia că în cazul unui accident de care nu este vinovat, beneficiază de despăgubire “, se spune în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Noile prevederi sunt următoarele:

  • asiguratorul RCA plăteşte despăgubiri titularului poliţei şi apoi le recuperează de la asiguratorul vinovatului sau de la Fondul de protecţia a victimelor străzii.
  • proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecţie reală, decontând cheltuielile cu repararea autovehiculului atunci când un alt autovehicul este vinovat de accident.

Ai nevoie de Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu