Proprietarii cu mai mult de două autoturisme sau samsarii de mașini nu vor mai plăti impozitul de 10% propus de ministerul Finanțelor în cazul acestei categorii, în toamna anului trecut. Autorii proiectului de Ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal argumentau, la vremea respectivă, că persoanele fizice care vor să cumpere mai mult de o mașină second-hand la doi ani trebuie să plătească acest impozit mărit, pentru “descurajarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”.

Astfel, actul normativ supus atunci spre aprobare avea introdusă o nouă literă, lit. m), la art. 114, alin. (2):

“m) veniturile realizate, în bani și/sau în natură, începând cu transferul celui de-al treilea autoturism definit potrivit legislației în materie, din patrimoniul personal, în cursul unui an fiscal, indiferent de data dobândirii.”

Potrivit OUG nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2018, acest paragraf nu mai există, astfel că interdicțiile nu mai sunt valabile. Reamintim că prin eliminarea timbrului de mediu, la începutul anului trecut, s-au înregistrat valori extrem de ridicate de înmatriculări de mașini second-hand în țara noastră.

Potrivit informațiilor ANAF, în anul 2016, s-a constatat că există persoane fizice neînregistrate fiscal, care au deținut în proprietate și au tranzacționat, fiecare, un număr ridicat de autoturisme (10-50 autoturisme): “În anul 2016, 1.152 de persoane fizice au operat un număr mai mare de trei înmatriculări de autoturisme, iar 63 de persoane fizice dețineau în proprietate un număr de 50 autovehicule rulate. Ca urmare a faptului că aceste persoane desfășoară o activitate economică, dar nu se autorizează potrivit legii, nu se înregistrează fiscal și nu declară veniturile realizate din desfășurarea activității, considerând că autoturismele vândute sunt din patrimoniul personal, pentru care nu se datorează impozit, se impune luarea unor măsuri care să prevină astfel de situații”, mai arătau reprezentanții Fiscului.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here