Proiectul legislativ care micșorează amenzile pentru bicicliști a trecut de Senat cu 86 de voturi și doar 2 ”împotrivă”, deși a fost inițiat de parlamentarii USR, din opoziție. Inițiativa prevede ca cea mai mare amendă să fie de 435 de lei și cea mai mică de 290 de lei, Codul rutier actual având pragurile de 1.160 lei, respectiv 870 lei.
Proiectul de lege modifică și completează articolele din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la cazurile în care bicicliștii care încalcă regulile de circulație sunt sancționați cu până la 8 puncte de amendă. Propunerea votată de Senat este ca sancțiunile să fie aplicate cu 2-3 puncte de amendă.

Principalul argument al inițierii proiectului care micșorează amenzile pentru bicicliști a fost acela că polițiștii nu prea dau astfel de sancțiuni, pentru că sunt prea mari, iar bicicliștii sunt descurajați să folosească acest mijloc de transport alternativ. Mai ales că bicicleta nu este “o alegere, ci o necesitate și are efecte benefice asupra sănătății, poluării și a traficului”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive.

Primul articol modificat prevede includerea bicicliștilor în aceeași categorie de sancțiuni cu pietonii și alte persoane din clasa I-a de amendă, și excluderea lor din clasa a III-a de amendă, unde sunt încadrați acum.

La art. 99, alin. (1) se introduce un nou punct, cu următorul cuprins: “nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.

La art. 101, punctul 8 al alin. (1) se abrogă.

Proiectul votat de Senat va fi dezbătut și în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau .MOBI apăsând AICI!
comentarii

1 COMENTARIU

  1. Atit timp cit sunt participanti la trafic ar trebui sa se încadreze in lege cu toate obligațiile. Sunt o pacoste pe șosele . N-ar trebui sa circule pe șoselele fara banda pentru biciclete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here