Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind reducerea risipei alimentare a trecut de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, care este camera decizională.
Pe lângă cei patru inițiatori, proiectul a fost semnat și de alți 150 de parlamentari de la toate partidele democratice. Proiectul va fi supus discuției în Comisia de Mediu și apoi va fi votat în Camera Deputaților.
Astfel, pentru prima dată vor exista obligații clare pentru implementarea măsurilor de combatere a risipei alimentare, va fi simplificat procesul de donare și va fi creată o platformă națională digitală unde operatorii economici vor putea raporta datele.
Obiectivele proiectului de lege sunt:
- Reducerea, până în 2030, a risipei de alimente pe cap de locuitor la nivel de vânzare cu amănuntul și consum;
- diminuarea pierderilor de alimente pe parcursul lanțurilor de producție și aprovizionare, inclusiv cele post-recoltare.
De asemenea, operatorii economici sunt obligați să informeze angajații despre planurile de combatere a risipei alimentare și să încheie contracte cadru cu operatorii receptori pentru transferul de produse înainte de expirare.
Autoritățile și administrațiile publice vor avea și ele responsabilități, cum ar fi elaborarea strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare și implementarea măsurilor de combatere a acesteia.
Din perspectivă socială, persoanele aflate sub pragul sărăciei vor primi hrană prin redistribuirea alimentelor înainte ca acestea să expire. Totodată, se va contribui la efortul comun de reducere a emisiilor de carbon
Vezi aici Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare
Vezi aici alte articole despre risipa alimentara