Mai mulți parlamentari de la diferite formațiuni politice vor să interzică țigările electronice în spațiile închise, deoarece impactul pe are îl au aceste produse asupra sănătății consumatorilor sau celor din jur este la fel de nociv ca fumatul.

Inițiatorii propun extinderea termenului de “fumat” și pentru consumul de vapori sau aerosoli, nu doar pentru consumul de fum, așa cum este acum prevăzut în Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

“Nu există nici un fel de cercetare fundamentată științific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din și cu tutun. De aceea, nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să trateze diferențiat țigaretele clasice și dispozitivele de fumat nou lansate pe piață. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci și unul social și la adresa sănătății publice. Cu toții știm că este mai bine să previi decât să tratezi”, susțin parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul prevede ca prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, interzis în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii.

Art. 2, lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins:

“e) fumat se înțelege inhalarea involuntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor reultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip țigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului.”

Proiectul legislativ așteaptă, în următoarele 3 săptămâni, avizele Guvernului și Consiliului Legislativ pentru a intra la vot în Senat, prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here