Senatul a aprobat tacit proiectul de lege prin care se modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul egalizării vârstei standard de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei şi stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
Acest fapt se va realiza etapizat, cu modificarea anexei nr. 5 privind vârsta standard de pensionare, până în luna ianuarie 2035. Ca urmare, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015 vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 la 60 de ani şi stagiul complet de cotizare de la 28 la 30 de ani, iar cea a bărbaţilor de la 64 la 65 de ani şi stagiul complet de cotizare de la 33 la 35 de ani.
O altă modificare a legii pensiilor vizează creşterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, realizat etapizat până în ianuarie 2015, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015 stagiul minim de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, va creşte de la 13 la 15 ani.
Iniţiatorul proiectului de lege este Guvernul României, care a fost motivat de recomandările de ţară ale Comisiei Europene, în contextul unei populaţii îmbătrânite, care afectează sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii, dar şi de efectele crizei financiare argumentate de proiecţiile pe termen lung şi mediu care evidenţiază creşterea cheltuielilor totale cu pensiile până în 2060.
Astfel, se preconizează până în 2060:
1) o scădere a numărului de contribuabili cu 16%;
2) o creştere a numărului de pensionari în sistemul public cu 15%;
3) o creştere a deficitului bugetului asigurărilor de stat cu 12% (la nivelul anului 2050), în condiţiile păstrării parametrilor de astăzi;
4) reducerea cu 59% a beneficiilor medii din sistemul public de pensii; reducerea ratei medii de înlocuire de la 48,9% (în 2010) la 23% (în 2050);
5) creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani, ca sistemul de pensii să fie sustenabil din punct de vedere fiscal.
Iniţiatorul menţionează că vârsta de pensionare va continua să crească gradual pe termen lung, iar accesul la pensionare anticipată va continua să fie restricţionat.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
——————————(P)——————————

Lege5
 vă oferă posibilitatea – prin funcţia “Urmărire modificări” – de a vedea rapid ce acte normative se modifică. Pe lângă lista documentelor mai importante care vor suferi modificări, aveţi la dispoziţie şi lista cu documentele favorite (alese personal de fiecare utilizator).

De asemenea, în Lege5 există şi posibilitatea de a evidenţia modificările la nivel de paragraf.

Aflaţi mai multe despre Lege5 de AICI.

urm_mod

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here